• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Grybai ir grybavimas žaliems

Autorius: Happywoman.com.ua
2010-09-24 15:37:00

Grybai ir grybavimas žaliems
Jupiterimages nuotr.
Nepažįsti grybų? Nėra ko pasiduoti grybavimo karštinei, geriau šiuo skanumynu apsirūpinti turguje: juk vis dėlto neapsiriksi pirkdama voveraites ar baravykus. O su pačios prisirinkta mišraine visko gali nutikti: pati žinai, kad visi grybai valgomi, bet kai kurie, deja, tik vieną kartą.

Net jei turi pasiruošusi atsargoje keletą liaudyje paplitusių priemonių ir būdų, kaip atpažinti ar „neutralizuoti“ nuodinguosius grybus – pasitikrink, ar nesi pakliuvusi į mitų nelaisvę.

1.    Mitas: Jei puode verda nuodingų grybų, į vandenį įleistas sidabrinis šaukštas ar moneta patamsės.

Tiesa: Sidabras tamsėja nuo cheminių amino rūgščių, kuriose yra sieros, poveikio. Šių medžiagų būna tiek valgomuose, tiek nuodinguose grybuose.

2.    Mitas: Jei svogūnas arba česnakas, verdamas kartu su grybais, pamėlynuoja – puode yra nuodingų grybų.

Tiesa: Tokius spalvos pokyčius gali sukelti ir nuodingi, ir valgomi grybai, kuriuose yra fermento tirozino.

3.    Mitas: Įmetus nuodingą grybą į pieną, šis surūgs.

Tiesa: Pienas rūgsta nuo grybuose esančio pepsino ir organinių rūgščių – o jų yra įvairių rūšių grybuose.

4.    Mitas: Nuodingi grybai nekirmija.

Tiesa: Kirmėlėms tinka ir nuodingi, ir gerieji.

5.    Mitas: Nuodingi grybai skleidžia nemalonų specifinį kvapą, o gerieji kvepia mišku.

Tiesa: Ne visada. Pavyzdžiui, žalsvoji musmirė kvepia taip pat, kaip pievagrybiai.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus