• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Batikos istorija (II dalis)

Autorius: Karolina Gintalienė
2011-05-20 10:11:00

Batikos istorija (II dalis)
123rf.com nuotr.

Praeitoje dalyje aptarėme batikos ir rezervinio marginimo ištakas, žodžio "batika" ir pačios batikos kilmę. Šioje dalyje aptarsime kaip vystėsi batikos menas Japonijoje ir Javoje. Taip pat trumpai aptarsime, kaip buvo bandoma batiką panaudoti komerciškai.

Batika Japonijoje

Kinijos Sui ir Tang dinastijos darė didelę įtaką Japonijai, todėl, tikėtina, buvo eksportuojama į Japoniją. Taip galėjo atsirasti ir širmų kompleksas, priskiriamas Japonijos Narios periodui (646-794 m. po Kr.).

VIII a. po Kr. Japonijoje batika, arba "roketsu-zome", naudojant skystą vašką, buvo įprastas audinių marginimo būdas. Japonija garsėja nuostabia tekstile, ypač gausiai dekoruotais Edo periodo (1600-1868 m. po Kr.) "kimono" (jap. "tai, ką vilki").

Kasdienė japonų veikla dažnai būdavo atliekama klūpant arba sėdint sukryžiavus kojas, todėl reikėjo nevaržančių drabužių. Be to, buvo nenorima pabrėžti žmogaus figūros, todėl dekoravimas tapo svarbiausiu dalyku, neretai atspindinčiu socialinę padėtį, profesiją ar progą.

Rezervinis marginimas, arba "chaya-zome", Japonijoje dažnai buvo derinamas su kitomis marginimo technikomis, tokiomis kaip rišamoji batika, taip sukuriant nepaprastai sudėtingus darbus. Ši technika vėliau buvo tobulinama, kaip nelaidžią medžiagą imant ryžių pastą, kuria audinys būdavo dengiamas naudojant popierinius ar plonus medinius trafaretus.

XVIII a. pradžioje Miyazakis Yuzenas dar patobulino šį metodą, sukurdamas išskirtinį trafaretinio rezervinio marginimo stilių "yuzen". Šiems darbams paprastai būdinga gausi ornamentika aiškiai apibrėžtuose plotuose. Marginant audinį ryžių pasta kartais būdavo naudojami smulkūs popieriniai piltuvėliai, tuomet raštai labiau išsiliedavo ir menininkas turėjo daugiau laisvės.

2 psl.
Puslapis 1 iš 3Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus