• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kokių grybų dabar rasite miške ir ką su jais daryti?

Autorius: Balsas.lt
2011-07-04 08:20:00

Kokių grybų dabar rasite miške ir ką su jais daryti?
123rf.com

Ar ne per anksti apie grybus? Visiškai ne! Pirmieji grybai jau pasirodė ir dingo dar balandžio mėnesį, todėl skubame jus informuoti, kas jūsų laukia šiuo metu miškuose ir kaip tuos grybus paruošti.

Apie grybus

 Rasti suakmenėję baravykai rodo, kad jie gausiai augo jau prieš 150 milijonų metų. Šiandien grybų priskaičiuojama apie 100 000 rūšių, Lietuvoje apie 1000 rūšių. Žinoma, vieni iš jų nuodingi, sukeliantys ligas, kiti naikinantys meno kūrinius, aparatūrą, įvairius įrenginius, kai kurių „dėka“ griūna namai, yra tiltai. Tačiau kitos grybų rūšys priešingai – gydo, juose gausu įvairių medžiagų: mineralinių medžiagų kiekiu grybai nenusileidžia vaisiams ir daržovėms, o fosforo, kalcio, kalio kiekiu jie prilygsta žuvies mėsai. Suvalgius 100 g. kelmučių, organizmas gauna vario ir cinko paros normą. Grybuose yra geležies, mangano, kobalto, švino, taip pat aminorūgščių.

 Grybuose daug vitaminų B1, B2, PP, C, A, D, fermentų, organinių rūgščių. Džiovinti grybai baltymų turi daugiau nei duona, kruopos, jautiena. Džiovinti baravykai du kartus maistingesni už žuvį,  kiaušinius, dešrą, jų sultinys triskart kaloringesnis nei mėsos. Daugiau medžiagų turi jauni grybai, vertingesnė kepurėlė nei kotas. Grybai praturtina įvairių patiekalų skonį. Pavyzdžiui, Prancūzų kulinarijoje pripažįstama, kad būtent grybų padažai yra kvapniausi ir skaniausi.

 Lietuvoje grybai taip pat labai vertinami ir plačiai paplitę kulinarijoje, todėl antroje vasaros pusėje miškus užgriūna grybautojai. Vieniems tai pomėgis, kitiems poilsis vaikštant po mišką, tretiems verslas. Pirmieji grybai bobausiai Lietuvoje ilgai neužsibūna. Jie greitai superkami ir iškeliauja į Skandinavijos šalis, kur yra labai vertinami. Taigi Lietuvoje balandžio mėnesį norint nusipirkti šių gurmaniškų grybų, reikia dar gerai paieškoti.

2 psl.
Puslapis 1 iš 4Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus