• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kieto vandens įtaka grožiui ir sveikatai

Autorius: Parengė Gerda Zemenskaitė
2011-09-26 10:40:00

Kieto vandens įtaka grožiui ir sveikatai
freedigitalphotos.com

Sklando daug mitų apie kietą vandenį, tačiau ar tikrai kietame vandenyje verdamas maistas praranda daug mikroelementų ir ar reiktų gaminti maistą, naudojant filtruotą vandenį? Apie tai - šiame straipsnyje.

 

Kas yra kietas vanduo?

 

Vanduo yra skirstomas pagal kelis tipus, pradedant minkštu ir baigiant kietu. Kaip apskaičiuojamas kietumas? Apskaičiavimui pasitelkiami kalcio ir magnio duomenys, esantys tyriamame vandenyje.

 

Štai kaip atrodo lentelė ir vandens kietumo priklausomybė nuo jame esančių druskų kiekio.

 

minkštas - 0–20 mg/l
gana minkštas: 20–40 mg/l
kietokas: 40–60 mg/l
gana kietas: 60–80 mg/l
kietas: 80–120 mg/l
labai kietas: >120 mg/l

 

Taigi, kietas vanduo tas, kuriame yra daugiau nei 70 miligramų kalcio ir magnio litre.

 

Kieto vandens įtaka

 

Visos merginos ir moterys, kurios rūpinasi savo oda, turėtų žinoti, jog kietas vanduo džiovina odą, ji ima sausėti bei pleiskanoti. Taip pat pleiskanoti gali pradėti ir plaukai, todėl labai svarbu stebėti vandens kokybę, atsiradus namuose mažiems vaikams. Jų odelė yra labai jautri ir kietas vanduo gali daryti itin didelę žalą.

 

Buityje kietas vanduo taip pat daro nemažą žalą. Svarbu atminti, jog verdant, kietas vanduo, palieka žymę ant virdulio, puodų ir puodelio sienų: ant jų susidaro kalkių apnašos.

 

Ar kietas vanduo daro įtaką maistui?

 

Ne. Tiesioginės neigiamos įtakos kietas vanduo gaminamam maistui nedaro, nes didelėje temperatūroje jis suminkštėja, prarasdamas jame esantį kalcį ir magnį, tačiau, anot užsienio specialistų, per minkštas vanduo taip pat gali daryti neigiamą įtaką.

 

Praktiškas patarimas kaip suminkštinti vandenį

 

Į plastikinį butelį (mineralinio vandens) įpilkite vandens iš čiaupo ir įdėkite į šaldiklį, jame vandenį palaikykite 2-3 dienas. Po kelių dienų, paėmę butelį, jo dugne pamatysite nusėdusių druskų perteklių, o vanduo bus švarus ir suminkštėjęs. Jo skonis taip pat bus gerokai gardesnis, nei geriant tiesiai iš čiaupo.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus