• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Šiuolaikiško barbekiu sezono ypatumai

Autorius: Santa Maria
2010-06-23 17:00:00

Šiuolaikiško barbekiu sezono ypatumai
Santa Maria

Nors lauko kepsnių vakarėliai yra dar priešistorinių laikų padiktuota mada, šis tas jų tradiciniame scenarijuje pasikeitė. Senovėje virš laužo ant iešmų kabojo briedžiai ir raganosiai, egiptiečiai kepė hienas ir krokodilus, romėnai pirmieji lauko kepsnių vakarėliuose pradėjo valgyti keptą dešrą…


Tais laikais kepsnius po atviru dangumi čirškino vergai, o patiekalais mėgavosi tik kilmingieji. Dabar lauko kepsniais gali mėgautis kiekvienas. Tačiau tam, kad barbekiu vakarėliai nebūtų nuobodūs, atidžiai renkamiesi ne tik draugai, bet ir kepsniams skirti prieskoniai, marinatai, padažai, glajai. Egzotišką krokodilų kepimą keičia šiems laikams įprastesni, tačiau nė kiek ne mažiau įdomesni lauko kepsnių vakarėlio atributai.


„Mėsą nuo šiol bus galima marinuoti ne tik įprastais marinatais, bet ir imbierų skonio, rytietiškuoju bei „Teryaki“, o iškepus arba baigiant kepti naudoti amerikietiškus barbekiu padažus netgi su viskiu, imbieru ir sezamu, ? sako Dainė Žalaitė, „Santa Maria“ atstovybės Lietuvoje marketingo vadovė. Rinkai ką tik pristatyti trys nauji šios įmonės pagaminti lauko kepsniams skirti marinatai, taip pat keturi amerikietiški padažai, - absoliuti naujovė visose Baltijos šalyse.


Tai yra multikultūrinės virtuvės atributai, leidžiantys grilio sezoną paįvairinti nauja skonių gama ir pasigaminti patiekalų pagal naujus receptus. Pavyzdžiui, bulvių šiaudelius su sūriu galime kepti orkaitėje bei pagardinti lauko kepsnių prieskoniais su dūmo aromatu ir amerikietišku kepsnių padažu „Hickory“. Lašišą, kepamą ant grotelių, siūloma marinuoti imbierų skonio marinatu. Kepsninėje galima išsikepti mėsainį su mocarela ir baziliku, prie kurio tinka įprastinis amerikietškas kepsnių padažas.


Vienas iš dviejų naujųjų rytietiškų „Santa Maria“ marinatų yra „Teryaki“ marinatas. Šis pavadinimas siejamas su maisto gaminimo technologija „Teryaki“, kuri yra naudojama šiuolaikinėje japoniškoje virtuvėje, kepant tam tikrą mėsą, žuvį su saldžiu sojų padažo marinatu ir naudojant imbierą bei kitus ingredientus. Pasaulinėje virtuvėje nesilaikoma tokių tikslių šios japoniškos metodikos taisyklių, tačiau kepami patiekalai tiesiog pagardinami, naudojant teryaki marinatus arba padažus.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus