• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Duona su saulėgrąžomis

Autorius: Lietuvos Sveikata
2011-05-17 14:00:00

Duona su saulėgrąžomis
123rf.com
Receptas, kurį gali išbandyti kiekviena namų šeimininkė. Prireiks noro ir laiko. Skanaus!
 
Reikės: • 1,5 šaukšto cukraus,
 • šaukštelio druskos,
 • 0,5 saujos kmynų,
 • 500 g kvietinių miltų,
 • 0,5 stiklinės linų sėmenų,
 • 1,5 šaukšto raugo,
 • 0,5 stiklinės saulėgrąžų,
 • 500 ml šilto vandens.

Paruošimas:
 Jei duona bus kepama formoje - galima daryti skystesnę, jei bus formuojamas kepaliukas - vandens įpilti mažiau nei recepte (tačiau ir duona bus sausesnė). Viską reikia gerai išmaišyti ir palikti tešlą išrūgti bei iškilti. Kai šilta apie 6 val., kai šalta apie 10-12 val. Kai išrūgsta tešla, atsidėti 3 gerus šaukštus raugo kitam kepimui. Duoną sudėti į aliejumi pateptą ir miltais pabarstytą skardą. Pačią duoną dar aliejumi švelniai aptepti, suformuoti kepaliuką ir kaip tikroje duonelėje išbraižyti griovelius.

 Kepti 180 laipsnių temperatūroje, apie valandą (priklauso nuo duonos storio). Iškepusią duoną suvynioti į drėgną lininį rankšluostį, kad duonos plutelė suminkštėtų.
 
Raugo receptas:
 Stiklinę ruginių miltų sumaišyti su stikline kambario temperatūros vandens, kad susidarytų grietinės tirštumo masė. Indą uždengus maistine plėvele laikyti tris paras 25 laipsnių temperatūroje, kasdien masę pamaišant.

 Sutrinti išvirtą bulvę, įdėti maltą žalią svogūną, kelis šaukštelius miltų, cukraus ir palikti kelioms dienoms rūgti.

 Kai kas į ruginių miltų ir vandens masę pataria įdėti obuolių uogienės, įpilti rūgpienio, jogurto, alaus ar tiesiog įdėti mielių.
 Kepant duoną, reikia pasilikti šiek tiek tešlos - ji kitą kartą padės iškilti naujai užmaišytai tešlai.

Skanaus!
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus