• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Eli pagunda: Labai šokoladinis kavos pyragas  2 

Autorius: Bazilė
2011-08-01 00:44:00

Eli pagunda: Labai šokoladinis kavos pyragas
Eli.lt
Sakoma, jei nori prajuokinti Dievą – papasakok jam savo planus. Esu linksmas žmogus, draugų kompanijose mielai pasakoju anekdotus ir pokštauju, tad negi gaila man ir su Dievu vienu-kitu juokeliu persimesti?

Štai sugalvojau šį savaitgalį gaminti kokį nors šaltą ir gaivų desertą. Matyt, mintis pasiunčiau ne tik į savo virtuvę, bet ir į dausas. Ir ten jos buvo priimtos kaip anekdotas. Štai kodėl sekmadienį, mano deserto gaminimo dieną, ėmė ir prapliupo lietus, pokštelėjo griaustinis. Ir jokios tvankumos. Taigi oras – tikrai ne mano šaltiems saldumynams. Užtai labai užsimaniau savo firminio lietingo oro dueto: šokolado ir kavos. Šiltu pavidalu. Taigi teko greitai keisti savo planus. Bet gal tai – tik į naudą?

Šokoladiniam kavos pyragui prireiks:

2 kiaušinių,
žiupsnelio druskos,
7 kupinų šaukštų cukraus,
80 g tirpinto sviesto,
3 šaukštų tirpios kavos, ištirpintos 3 šaukštuose karšto vandens,
100 ml natūralaus jogurto,
250 g miltų
1 kupinas šaukštas kepimo miltelių,
½ juodojo šokolado plytelės,
½ baltojo šokolado plytelės,
3 saldainių „Griliažas“.

Kiaušinius išplakame su druska ir cukrumi. Po truputį, nepaliaujant plakti, supilame ištirpintą sviestą, kavą bei jogurtą. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir per sietelį įsijojame į tešlą. Viską išmaišome.

Paprasta? Kaip dukart du! Bet tai – dar ne viskas.

Tešlą supilame į sviestu išteptą pyrago formą nuimamais kraštais. Dabar – metas laužyti šokoladą. Pusę visos plytos sulaužome atskiromis plytelėmis, o šias perlaužiame dar per pusę. Pyrago paviršių prismaigstome tų šokolado puselių. Aš dėliojau pakaitomis juodas ir baltas. Jei tingisi taip žaisti – galite viską išmaišyti kartu su tešla. Bet „pažaidus“ rezultatas vis dėlto bus gražesnis.

Baigus šachmatinę procedūrą belieka visą pyrago paviršių apibarstyti virtuvės kombaine susmulkintais „Griliažo“ trupiniais.

Pyragą pašauname į 180 laipsnių orkaitę, kepame apie 25-30 minučių.

Tiesa, kebliausia dalis buvo patikrinti, ar pyragas iškepęs. Tai lengva padaryti įkišus į biskvitą medinį pagaliuką ir patikrinus, ar jis nebus aplipęs tešla. Tačiau kai pyrago paviršiuje – tirpstanti ir burbuliuojanti riešutinė karamelė, o viduje – nemenki plotai karšto šokolado, pagaliukas neišvengiamai bus kuo nors aplipęs. Teko pasikliauti sava nuovoka, kiek vidutiniškai kepa tokio dydžio pyragas, ir kvapu. Taip, taip, kvapu. Ne per seniausiai sužinojau tokią taisyklę: kai patiekalas baigia kepti, jis ima intensyviau skleisti savo aromatą. Arba apskritai tik tuo metu ir pakvimpa. Pamaniau – anokia čia virtuvės taisyklė, gal tik koks lyrinis nukrypimas? Bet žiū, šis dėsnis tikrai pasitvirtina! Ir šis pyragas – ne išimtis. Nors neapsigaukite: jo aromatas ima skleistis gana anksti. Nepamirškite, kad paviršius nubarstytas skrudintais griliažo riešutukais – o jau jie tai netrunka pademonstruoti savo privalumus!

Tai štai, priartėjome prie finalo.

Aromatas – nuostabus (kava, šokoladas ir riešutai – manote, gali būti kitaip?!). Skonis – ką ir bepridursi, labai šokoladinis.

Tačiau pati nuostabiausia šio pyrago vieta – tie šokolado gabaliukai. Jei valgysite pyragą kol jis dar šiltas, jie bus skysti. Mmm, prapjauni gabalėlį, o ten – pats tikriausias karštas šokoladas. Komentuoti skonio ir nebereikia, tiesa? Kavos skonis ir kvapas jautėsi kiek silpniau, bet vis dėlto ir jis atliko savo partiją šioje skonių harmonijoje, tegul ir ne pagrindinę melodiją, o tik akompanimentą.



Dar šiltą jį nusivežiau pas draugę. Šiltam ir jaukiam pokalbiui tarp mūsų mergaičių, kai už lango barbena lietus, o dangų romantiškai niauksto pilki bet vasariški debesys. Nuostabi paskutinė liepos diena, svarbiausia – laiku pakeisti savo planus!

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
bella
2011-08-01 11:00:03
skamba šokoladiškai....
Aukse
2011-08-01 10:29:15
Tikra tiesa - ta saldi šokoladinė pagunda verta nuodėmės :)