• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Eli pagunda: Migdolinis pyragas su mėlynėmis

Autorius: Bazilė
2011-08-22 08:01:00

Eli pagunda: Migdolinis pyragas su mėlynėmis
Eli.lt
Jei iki šiol rašydama receptus nuolat pabrėždavau pyrago, pyragaičio ar keksiukų lengvumą ir purumą, tai dabar belieka konstatuoti: šis pyragas – tikrai sunkioji artilerija. Visai ne lengvas, ne tirpsta burnoje, o ragina pamankštinti žandikaulius kremtant riešutėlius. Bet nusipelno elegantiško reveranso už savo gardumą.

Mėlynės ir migdolai? – nustebo mano draugė, kai atbildėjau pas ją su dar garuojančiu savo šedevru. Taip! Ir man kiek keistokas pasirodė toks derinys, bet galbūt kaip tik dėl to ir susigundžiau išbandyti būtent šį receptą. Nenuvylė. Pyragą kepiau vakar, bet ir šiandien pasimėgaudama kramsnoju jo gabalėlį prie savo rytinės kavos. Argi ne puikus savaitės startas?

Migdolinis pyragas su mėlynėmis

Jums prireiks:

250 g kepinių margarino,
3 kupinų šaukštų miltų,
280 g migdolų,
1 stiklinės cukraus,
5 kiaušinių,
1 sutarkuotos apelsino žievelės,
100 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
1 stiklinės mėlynių (naudojau šaldytas, prieš tai jas atšildžiusi ir nupylusi skystį).
 
Glajui:

5 šaukštai cukraus pudros,
2 šaukštai apelsinų sulčių.
 
Įkaitinkite orkaitę iki 170°C laipsnių. Kruopščiai ištepkite riebalais kekso kepimo formą.

Virtuvės kombainu susmulkintus migdolus sumaišykite su miltais, kol kas atidėkite į šalį.

Lengvai išplakite kiaušinius. Nereikia tikėtis jokių putų ar tūrio padidėjimo – plakite vos minutėlę, kaip omletui.

Cukrų ištrinkite su minkštu, kambario temperatūroje pastovėjusiu margarinu. Maišydami pamažu pilkite suplaktus kiaušinius.

Į plakinį suberkite su miltais sumaišytus migdolus, tarkuotą apelsino žievelę, apelsinų sultis, atsargiai suberkite mėlynes.

Pilkite tešlą į formą ir kepkite apie valandą, kol pyragas gražiai apskrus. Galite patikrinti ir klasikiniu degtuko metodu: kiškite į pyragą ir ištraukite, jei degtukas sausas – vadinasi, metas pyragą traukti iš orkaitės.

Iškepusį ir atvėsusį pyragą apliekite glajumi.

P.S. Prisipažinsiu: pirmą kartą kepiau pyragą su margarinu. Paprastai receptuose būna nurodytas sviestas, taigi su tuo produktu esu pakankamai susidraugavusi. Margariną savo virtuvėje naudoju labai retai, tad išties nelabai susivokiau, ko iš jo galima tikėtis.

Pirmoji mano klaidelė buvo tai, kad pamėginau cukrų ištrinti su dar šaltu margarinu. Et, pamaniau, juk vis tiek jis minkštas – turėtų pavykti. Kur gi ne! Trindama mediniu šaukštu kaip reikiant pavargau, galiausiai procedūrą baigiau elektriniu maišytuvu. Ir tai vienalytės konsistencijos pasiekti nepavyko, margarinas kažkaip ir liko toks „granuliuotas“, cukrus neištirpo. O kepant pyrago paviršiuje vis taikydavosi susidaryti riebalų ežerėlis, kurį teko vis nupylinėti į kriauklę. Laimė, pyragas nė nepretendavo kaip nors iškilti ar tapti puriu, taigi keletas temperatūrinio šoko akimirkų jam nepakenkė. Bet jei kepčiau kitą kartą, ko gero mėginčiau margariną pakeisti senu, geru, laiko patikrintu sviestuku, tik dėčiau jo kiek mažiau – spėju, turėtų užtekti ir kokių 200 g.

Antroji klaida – glajus. Kadangi aš pati paskubėjau glajų aplieti ant dar šilto pyrago, jis visas gražiai susigėrė į vidų ir, deja, netapo mano kepinio dekoru. Jau nebežinau, kelintą kartą lipu ant to paties glajaus ir šilto pyrago grėblio, ir vis per tą savo nekantrumą. Viliuosi, jog šis kartas bus paskutinis.

O kol kas – gardaus ir žvalaus jums pirmadienio!



Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus