• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Eli pagunda: Mochito keksiukai  1 

Autorius: Bazilė
2011-07-11 10:41:00

Eli pagunda: Mochito keksiukai
Nuotraukos iš Bazilės virtuvės
Jei rašyčiau čia klasikinio mochito kokteilio receptą, tikriausiai turėčiau jus perspėti, kad alkoholis kelia grėsmę jūsų sveikatai ir socialinei gerovei. Skamba nekaip, tiesa? Todėl verčiau paplepėkime apie tai, kas seksualu, saldu ir nekelia grėsmės jokiai jūsų gyvenimo sričiai. Na, nebent dietos planui.

Bet tiek jau to – pagunda tam ir yra pagunda, kad kartais susigundytume, tiesa? Juolab kad jau ir pats žodis „keksas“ skamba taaaip seksualiai, jog taip ir norisi tą pirmąją raidę pakeisti kita...

Įkvėpta Bellos atostogų Graikijoje, kur ji pasigyrė mėgavusis mochito, apsisprendžiau: kad ta adaptacija praeitų sklandžiau reikėtų susėsti ir smagiai pasiplepėti, užkandant ko nors skanaus. O tuo savaitgalio skanėstu šį kartą tapo mano vasariškas kulinarinis eksperimentas: mochito keksiukai.

Išskirtinis mochito kokteilio bruožas – tai, kad jame puikiai dera mėtų vėsa, cukraus saldumas ir citrusinių vaisių gaiva. Tad mėtos ir laimo vaisiai neišvengiamai tapo pagrindiniu šių keksiukų akcentu.

12 keksiukų prireiks:

1 ½ stiklinės miltų,
1 šaukšto kepimo miltelių,
¼ šaukšto sodos,
¼ šaukšto druskos,
1 stiklinės šviežių mėtų lapelių
¾ stiklinės karšto pieno,
100 g kambario temperatūros sviesto,
1 stiklinė cukraus,
2 kiaušinių,
2 laimo vaisių žievelės (tarkuotos),
2 laimo sulčių,
1 šaukštas romo.

Papuošimui:

1/2 laimo sultys,
4-5 šaukštai cukraus pudros,
3 plonai pjaustytų laimo riekelių,
mėtų lapeliai.

Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių. O kol ji kaista – metas pasiraitoti rankoves:

•    Mėtų lapelius užplikyti  karštu pienu. Palaukti 10-15 minučių kol atauš. Pieną perkošti per sietelį, nuspausti mėtų lapelius. Lapelius išmeskite, pieną palikite galutinai ataušti.

•    Sumaišyti miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Atidėti.

•    Dubenyje ištrinti sviestą, sudėti cukrų ir sukti dar apie 3-5 minutes, kol masė taps puri. Po vieną įmušti kiaušinius, įmaišyti laimų žievelę, vanilinį cukrų, romą ir laimo sultis.

•    Dalimis, pakaitomis, nuolat maišant, supilti miltus ir pieną. Baigti miltais. Maišyti, kol masė taps vienalytė.

•    Užpildykite 12 standartinių kekso formelių iki pusės. Kepkite apie 20 minučių. Ištraukus iš orkaitės palaikoma 5 minutes formoje, kol pravės. Tada išėmus leidžiama atvėsti iki galo.

•    Kol keksiukai kepa, pasigaminkite glajų papuošimui: laimo sultyse ištirpinkite nurodytą kiekį cukraus pudros. Išmaišykite, kol neliks gumuliukų. Nuskinkite 12 dailesnių mėtos lapelių. Laimo riekeles padalinkite ketvirčiais.

•    Ant praaušusio keksiuko viršūnėlės užpilkite po arbatinį šaukštelį glajaus, prilipdykite prie jo mėtos lapelį, ir ketvirtį laimo skiltelės.

Neįtikėtinai purūs ir lengvi. Jei kada esate kepę keksus, tikriausiai pastebėjote, jog šiame recepte nėra klasikinių rauginto pieno priedų – nei grietinės, nei jogurto, nei kefyro. Tai – ne klaida. Kai tešloje gundančiu bučiniu susijungia mėtomis prikvėpintas pienas ir laimų sultys, cheminė reakcija įvyksta akimirksniu: pienas susitraukia, o visa tešla tampa puri, tarsi į ją būtų šliūkštelėta burbuliuojančio limonado.

Gamybos procesas vyko sklandžiai ir lengvai, tuo pat metu plepant apie vasarą, darbą, meilę-seilę (kaip gi be jos?!) ir visus kitus gyvenimo malonumus bei nemalonumus. Bene sunkiausias dalykas įgyvendinant šią idėją buvo laimo vaisių paieškos. Užsispyriau nieku gyvu nekeisti jų paprasčiausia citrina. Taigi net spygtelėjau iš džiaugsmo trečiame aplankytame prekybos centre pagaliau suradusi šį žaliąjį lobį.

Koks skonis? Gardu...

Kas patiko labiausiai? Bent jau man – keksiukų viršus, tas mėtos lapelis, saldžiarūgštis glajus ir laimas. Nes to paties viršutinio kąsnelio skonis – intensyviausias. O visa likusi dalis – tiesiog saldžiarūgščiai (bet ne per saldūs!) lengvi keksiukai, kokių nenusipirksite net ir pačioje madingiausioje kepyklėlėje. Užtai nesunkiai galite turėti savo virtuvėje. Bent jau aš juos tikrai kepsiu dar kartą. Nagi, pamėginam?!

Beje, kadangi po pasiplepėjimo su Bella lėkėme džiaugtis savaitgaliu į gamtą, apdairiai gaminau tešlą iš dvigubo produktų kiekio. Ir pusė jos virto didesniu keksu, kurį lengva susipakuoti į kelionę iki bičiulių sodybos.




Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
Eglė
2012-12-15 12:10:56
Galite patikslinti - "1 šaukšto kepimo miltelių,
¼ šaukšto sodos" turima galvoje arbatiniai šaukšteliai?