• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Eli.lt pagunda: Kriaušiniai keksiukai

Autorius: Bazilė
2011-08-15 08:59:00

Eli.lt pagunda: Kriaušiniai keksiukai
Eli.lt
Švelnūs, gaivūs, o jų skonį galima būtų pavadinti tikra rugpjūčio kvintesencija.

Obuolių pyragų, pyragaičių ir kitokių skanėstų atėjus rudeniui norom nenorom randasi kiekvienos šeimininkės virtuvėje. Kodėl norom nenorom? Ogi todėl, kad dažniausiai tų obuolių turime kur kas daugiau, nei pajėgiame suvalgyti, todėl pyragai iš jų tampa nebe kulinariniu įkvėpimu, o kasdiene būtinybe. Nors kartais ir aš iškepu vieną kitą „šarlotę“ su obuoliais, iš tikrųjų nemėgstu gaminti jokių patiekalų su obuoliais. Kažkodėl man termiškai apdorotas obuolys neišvengiamai primena kompotą mokyklos valgykloje. Tokia asociacija man niekaip nedera su kulinariniu atradimu.

O štai kriaušės – visai kas kita. Tiesa, su jom – kitos ir problemos. Sultinga, vasara kvepianti kriaušė – nepaprastai skanus vaisius. Tačiau kaip tą jos gardų, bet labai švelnų ir subtilų aromatą perteikti kepiniams? Beviltiška daugybė mano bandymų atsimušdavo į sieną. Ir vietoj torto su kriaušių įdaru gaudavosi tiesiog tortas su „kažkokių vaisių“ įdaru, kur kriaušių aromato – nė kvapo.

Tad kodėl šį kartą ryžausi kepti keksiukus su kriaušėmis? Taip, tai dar vienas mano bandymas kaip nors tas kriaušes įkomponuoti į savo kepinį. Bet jei jau praradau viltį išsaugoti jų aromatą, tai pasistengiau akcentuoti kitas savybes: lengvą, purią, vientisą konsistenciją. Ir man pavyko! Todėl skubu šiuo pirmadienio desertu pasidalinti su jumis.

Kriaušiniai keksiukai

2 vidutinio dydžio kriaušės,
2 kiaušiniai,
80 g sviesto,
½ stiklinės cukraus,
2 šaukštai vanilinio cukraus,
2 šaukštai romo,
½ citrinos sultys,
½ stiklinės pasukų,
250 g miltų,
1 kupinas šaukštas kepimo miltelių,
„Rududu“ kremo ir pistacijų papuošimui.

Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Silikoninę keksiukų formą išklojame popieriniais „sijonėliais“.  Kriaušes nulupame, supjaustome nedideliais gabalėliais. Puode išlydome sviestą, suverčiame į jį kriaušes, suberiame vanilinį cukrų, įpilame šlakelį romo. Kaitiname ant silpnos ugnies apie 10 minučių, vis maišome. Nukaičiame, paliekame šiek tiek ataušti. Per tą laiką išplakame kiaušinius, cukrų ir pasukas. Supilame kiek pravėsusią sviesto ir kriaušių masę, viską gerai išmaišome. Atskirame dubenėlyje sumaišome miltus ir kepimo miltelius, per sietelį dalimis juos supilame, gerai išmaišome.

Keksiukai kepa orkaitėje apie 20 minučių – kol viršus dailiai paruduoja. Išėmus iš orkaitės ir kiek atvėsinus galima papuošti. Šį kartą puošimui pasirinkau „Rududu“: sukrėčiau į konditerinį švirkštą ir išspaudžiau rantuotus  pumpurėlius. Ant viršaus – keletas pistacijų.

Kriaušinė paslaptis

Keksiukai išėjo vaisiniai, purūs. Deja, natūralaus kriaušių aromato ir vėl nepavyko išsaugoti (spėju, kad tai apskritai neįmanoma misija). Tačiau šį kartą tai ir nebuvo mano pagrindinis tikslas. Visa, ko norėjau – tai labiau vaisinės keksiukų tekstūros. Be kompoto prieskonio. Štai kodėl kriaušes ne apviriau vandenyje, kaip dažnai rekomenduojama receptuose, o patroškinau svieste. Manau, tai mano kriaušėms buvo tik į naudą. Nepagailėjau joms ir vanilinio cukraus. Nes vanilė ir kriaušės man savaime atrodo labai puikiai derantis duetas. Romas prie šios kompanijos taip pat puikiausiai tiko. Tiesa, pabijojau persistengti, tad pyliau jo vos 2 šaukštus. Kol kriaušės ramiai težo svieste, romo aromatas jautėsi. Tačiau iškepus jo nelabai liko. Todėl kitą kartą mėginsiu keisti jį romo esencija...



Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus