• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Gaminame fondiu (fondue)

Autorius: Eli.lt
2009-07-18 08:00:00

Gaminame fondiu (fondue)
Jupiterimages nuotr.
Genialus išradimas – fondiu – lyg ir sugalvotas tam, kad mėgautumėtės juo draugų rate. Tai skanus, pigus ir lengvai paruošiamas patiekalas. Be to, "srėbimas iš bendro katilo" nepaprastai suartina.


Fondiu pirmą kartą buvo pagamintas prieš keletą amžių Šveicarijos Alpėse. Išgindami bandas į tolimas ganyklas, piemenys pasiimdavo tik duonos, sūrio ir vyno. Vieną kartą kažkuris iš jų sugalvojo katilėlyje pašildyti vyną, jame išlydyti sudžiūvusio sūrio gabalėlį ir šioje masėje pamirkyti sužiedėjusią duoną – taip gimė klasikinis sūrio fondiu. Šio patiekalo gaminimo principas pasikeitė nedaug – duona, sūris ir vynas plius katilėlis ir spiritinė lempelė. Tačiau atsirado įvairiausių variacijų tiek ir sūrio, tiek ir mėsos, žuvies ir netgi šokolado tema.


Mėsos arba žuvies fondiu gaminamas verdančiame augaliniame aliejuje arba sultinyje. Dubenyje patiekiami maži gabaliukai (1,5 – 2 ir 5cm dydžio) šviežios mėsos išpjovos, vištienos filė arba žuvies. Prie patiekalo tinka šviežios daržovės – aguročiai, cukinijos, spalvoti kopūstai, morkos, bulvės – ir pievagrybiai. Valgytojai, susirinkę prie stalo, specialia ilga šakute pasmeigia gabaliuką, pamirko jį įkaitintame aliejuje arba sultinyje. Paruoštą mėsą arba žuvį dedasi sau į lėkštę, pagardina padažu ir prieskoniais.


Pats įdomiausias variantas – tai šokoladinis fondiu. Principas tas pats, tik keičiasi sudėtis: pakaitintame skystame šokolade mirkomi obuolio, kriaušės, ananaso gabaliukai, braškės ir kiti vaisiai, kokių tik geidžia širdis.


Ir vis dėlto žanro klasika pasilieka sūrio versija. Praktiškai kiekviena Europos šalis turi savo receptą: Prancūzijoje fondiu ruošiamas iš kamambero ir kalvadoso, Italijoje – iš mocarelos ir parmezano, Olandijoje – iš sūrio gouda. Patiekalas gana dažnai pagardinamas grybais, o su vynu pilama ir vyšnių degtinės Kirsch.

2 psl.
Puslapis 1 iš 3Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus