• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kaip sukurti sveiką sumuštinį

Autorius: Moters Savaitė, freedigitalphotos.net
2012-08-31 17:10:00

Kaip sukurti sveiką sumuštinį
Sumuštinis – tai ne tik nuobodi priešpiečių klasika. Jei neapsiribosite turistiniu duonos, sviesto ir dešros variantu, jis gali tapti tikrų tikriausiu gurmanišku šedevru.

Duona. Kasdieniam sumuštiniui rinkitės duoną, kurioje būtų gausu maistinių skaidulų ir... kuo mažiau kalorijų. Sveikiausias variantas – juoda ruginė duona. Ji gali būti praturtinta sėklomis, grūdais, sėlenomis, netgi džiovintais vaisiais. Jei sumuštinių valgote kasdien, bent kartą per savaitę pakeiskite duoną tortiljos ar pitos paplotėliais.

Užtepas. Jei darote vieno sluoksnio sumuštinį, ko gero, sveikiausias pasirinkimas užtepui – plonutis sviesto sluoksnis. Tačiau į darbą ar mokyklą pasiimti patogiau sluoksniuotą sumuštinį, kuriame galima tvirtai sulipdyti daugiau sudėtinių dalių. Kuo pertepti jas? Dažniausiai tam naudojamas majonezas. Sveikesnis pasirinkimas – mažo kaloringumo majonezas. Aštresnio skonio gerbėjai majonezą gali pakeisti garstyčiomis. Taip pat galima naudoti tepamą sūrį, jį pagardinti prieskoniniais žalumynais. Angliškas sumuštinio variantas – pertepti sluoksnius čatniu, iš vaisių pagamintu garnyru su pikantiškais prieskoniais. Įdomus skonio variantas išgaunamas sumaišius pertrintą varškę su jogurtu ar grietine ir pagardinus mėgstamais prieskoniais. Ir žinoma, avokadų pagrindu pagamintas guakamolės padažas – jis praturtins jūsų sumuštinį organizmui naudingomis Omega-3 rūgštimis.

Įdaras. Tai gali būti įvairūs produktai, tačiau dažniausiai tikras sumuštinis neapsieina be mėsos ar žuvies. Tai gali būti kalakutiena, kumpis, tunas, vištiena, krabų lazdelės, krevetės, lašiša, sojos mėsa, kiaušinis, sūris arba tiesiog daržovės. Rūkytos mėsos gaminiai, „pagardinti“ dažikliais, konservantais ir apdoroti druskomis, - tikrai nepridės jūsų sumuštiniui nei maistingumo, nei sveikumo. Mitybos specialistai rekomenduoja rinktis namuose paruoštą, ant grotelių keptą arba troškintą mėsą bei žuvį. Renkantis sūrį sumuštiniui patariama laikytis tokių taisyklių: jei sumuštinis gardus ir be sūrio – tai geriau be jo ir apsieiti. Jei sūrio vis dėlto norisi, rinkitės sumažinto kaloringumo, neriebų.

2 psl.
Puslapis 1 iš 3Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus