• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Labas rytas! Šiandien pusryčiams - granola

Autorius: Lietuvos Sveikata
2010-08-24 07:00:00

Labas rytas! Šiandien pusryčiams - granola
Jupiterimages.com
Dietologai vieningai sutaria, kad diena turi prasidėti nuo sveikų pusryčių. Siūlome išbandyti granolą.

Paklausite, kas gi ta granola? Patiekalo pavadinimas kilęs nuo angliško žodžio “grain” (grūdai). Taip vadinami traškūs, paskrudinti javainiai su medumi ir priedais, kuriuos galima pasigaminti patiems namuose. Vienas šio patiekalo privalumų - jis greitai ir lengvai paruošiamas, o svarbiausia, kad jame gausu maistinių skaidulų, angliavandenių, augalinių baltymų, riebalų mineralinių medžiagų: fosforo, geležies, kalio, magnio, kalcio, vitaminų (B1, B2, PP) ir kt.

Tyrimais įrodyta, kad maistinės skaidulos spartina medžiagų apykaitą, padeda tirpinti poodinį riebalų sluoksnį ir kontroliuoti svorį. Jos skatina žarnyno veiklą ir gerina virškinimą, suteikia organizmui ilgai išliekančios natūralios gyvybinės energijos. Be to, mažina cholesterolio kiekį, padeda palaikyti pastovų cukraus lygį kraujyje, todėl saugo nuo diabeto, širdies, kraujagyslių ir kitų ligų.

Granola gali būti kaip duonelė arba kaip lengvas desertinis pyragėlis. Jei prisiminsim sveikos mitybos piramidę, tai labai geras produktas, kurį galima padėti jos apačioje. O viskas, kas yra piramidės apačioje, yra gerai. Kuo daugiau grūdinių kultūrų, neapdoroto maisto - tuo sveikiau. Visi dietologai tą rekomenduoja.

Viskas labai paprasta, o svarbiausia - viską galit tobulai susidėlioti pagal savo skonį. Pagrindas - avižiniai dribsniai. Prie jų dar reikia įvairių priedų. Pavyzdžiui, įvairios sėklos - sezamai, saulėgrąžos, linų sėmenys; įvairiausi riešutai - migdolai, lazdynų, anakardžiai ir taip toliau. Valgyti granola skanu su jogurtu, pagardinant vaisiais ar įvairiom šviežiom uogom. Pasiskaninti galima vanile ar cinamonu.

Beatos Nikolson “Granola”

Reikės:

- 500g stambių nesmulkintų avižų dribsnių
- 50g selenų (labai sveika ir skanu)
- 100g kokoso drožlių
- 100g saulėgrąžų
- 150g sėklų mišinio: sezamai, linų sėmenys, moliūgų sėklos
- 50g pjaustytų skiedrelėm migdolų
- 50g graikiškų riešutų
- 200ml aliejaus (tokio, kuris neturi didelio skonio, labai tiks koks nors rapsų šalto spaudimo arba net ir saulėgrąžų aliejus, ar linų sėmenų aliejus, bet alyvuogių netiks
- 300g medaus.
Avižas sumaišom su riešutais ir sėklomis. Medų pašildom kartu su aliejum, bet neužverdam, tik pašildom, tada medaus ir aliejaus mišinį pilam ant avižų mišinio, gerai viską išmaišom, mišinys bus panašios konsistencijos kaip nepakankamai šlapias, bet sudrėkęs žvyras. Tada viską ištiesiam ant didelės skardos (arba dviejų) ir kepam 180 0C orkaitėje apie 45 minutes, kad viskas paruduotų, apskrustų. Aš maždaug kas dešimt - penkiolika minučių skardą traukiu lauk ir viską maišau, nes mišinys turi apskrusti tolygiai, ne tik viršus.

Iš tokio kiekio išeina kilogramas du šimtai gramų ir užtenka ilgam, todėl tai net tik puikus pusryčių maistas, bet ir puiki užkandėlė bet kokiu paros metu.

Skanaus!
 
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus