• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Pikantiško štrudelio kepėjos nurungė rumuniško guliašo virėjus + receptai Jums

Autorius: Laura Montvilaitė
2010-11-30 08:00:00

Koks rumuniškas patiekalas skanesnis – sūrio-špinatų štrudelis ar guliašas su citrina ir kardamonu, o gal blyneliai su slyvomis ir plakta grietinėle? – sprendė žinomi žmonės bei kulinarijos mėgėjai, susirinkę į teminį rumuniškos virtuvės vakarėlį, skirtą Transilvanijos gitarų festivaliui.

 „Electrolux Dinner Explorer“ renginio dalyviams buvo sunku apsispręsti ne tik dėl to, jog patiekalus pagamino patys, bet ir todėl, jog visi trys puikiai pavyko.

Nors visos trys besivaržiusios komandos burtų būdu ištraukė trokštamus receptus, „Kulinarijos studijoje“ vykęs paskutinis šiemet teminių vakarėlių ciklo renginys, užtruko ilgiausiai iš visų 8 iki šiol rengtų – dalyviai prie viryklių ir orkaičių plušo daugiau nei pustrečios valandos.

Balsavimo metu, kuriame savo nuomonę galėjo pareikšti visi vakarėlio dalyviai, tik vieno balso persvara geriausiu vakaro patiekalu buvo išrinktas sūrio-špinatų štrudelis, iškeptas „Electrolux“ receptinėje orkaitėje „Inspiro“. Jį gamino didžiausia komanda - Monika Bičiūnaitė, jos sūnaus Rapolas, Živilė Vaškytė, Redita Dominaitytė ir dar dvi jų draugės.

Šis patiekalas nurungė Leonardo Pobedonoscevo, Agnės Zakarevičienės vyro ir dar dviejų vakarėlio svečių pagamintą guliašą. Pati Agnė Zakarevičienė kartu su sūneliu, Atlantos draugu Donatu Kisieliumi ir jo mama gamino blynelius, kuriuos, kaip geriausią patiekalą įvertino „Kulinarijos virtuvės“ šefas Arūnas Stoškus, viso kulinarinio proceso metu dalyviams padėjęs savo patarimais.

Štrudelį gaminusi komanda buvo absoliučiai įsitikinusi guliašo neabejotina guliašo pergale, todėl į savo laimėjimą reagavo audringai. Energingą vakarėlio atmosferą palaikė ir gitaristas Aurelijus Globys.

"Electrolux Dinner Explorer“ teminių vakarėlių ciklas pradėtas 2009 m., kuomet buvo surengtas Braškių sezono atidarymas, Mindaugo karūnavimo šventė, gruziniška derliaus šventė Rtveli, indiška šviesų šventė Diwali. 2010 ciklą pratęsė jamaikietiškas Bob-Marley vakarėlis, japoniška Sakurų žydėjimo šventė bei Mano skaniausias filmas. Vakarėlių gido tikslas – populiarinti gaminimą ir bendravimą namuose, įvairių šalių virtuvių ir kultūros pažinimą.
Transilvanijos vakarėlio receptai

Guliašas su citrina ir kardamonu (4 porcijos)
 

Guliašas yra tradicinis rumunų ir vengrų patiekalas. Šiam variantui pikantiškumo suteikia citrina ir žaliasis kardamonas. 

Guliašas yra tradicinis rumunų ir vengrų patiekalas. Šiam variantui pikantiškumo suteikia citrina ir žaliasis kardamonas. 
 
Ingredientai
 1.2 kg jaučio šonkaulių ar mentės
320 g kapotų svogūnų
1 vnt. kapoto česnako
2 vnt. žaliosios saldžiosios paprikos
2 vnt. raudonosios saldžiosios paprikos
2 šaukštai kumino
2 šaukšteliai aštrios maltos paprikos
4 vnt. lauro lapų
1 šaukštelis kajeno pipirų
6 šaukštai pomidorų piurė
1 kg konservuotų pomidorų
1.2 l jautienos sultinio
10 vnt. nuskustų ir  2-3 cm kubeliais supjaustytų bulvių
2 vnt. citrinų sulčių ir žievelės
10 vnt. žaliųjų kardamonų ankščių
Druskos ir šviežiai maltų pipirų
 
Gaminimas
Supjaustykite mėsą 2 cm kubeliais ir apskrudinkite keptuvėje. Supjaustykite abiejų rūšių saldžiąją papriką 2 cm gabalėliais. Pridėkite svogūnus, česnakus ir maltą aštriąją papriką. Lengvai sugrūskite kuminą ir juos sumaišykite su kitais prieskoniais ir pomidorų piurė. Į skystį įpilkite sultinį ir konservuotus pomidorus. Pridėkite druską ir pipirus ir pavirkite, kol mėsa suminkštės.  Įdėkite bulves ir virkite kol suminkštės. Jei sriuba per tiršta, praskieskite vandeniu, paskaninkite druska ir pipirais. Patiekite su neskaldytų grūdų duona ir papuoškite žolelėmis.
 
Sūrio-špinatų štrudelis (4 porcijos)
 

Tai įprastas rytų Europos patiekalas. Jis gali būti valgomas ir kitą dieną šaltas arba pašildytas.

Ingredientai
 250 g termiškai apdorotų špinatų, nusausintų ir gerai sukapotų
100 g kapoto feta sūrio
200 g varškės sūrio
3 svogūnų laiškai, gerai sukapoti
1 suplaktas kiaušinis
50 g išlydyto sviesto (patepimui)
100 g išlydyto sviesto (įdarui)
250 g filo arba sluoksniuotos tešlos
druskos, šviežiai maltų pipirų
 
Gaminimas
Į didelį dubenį sudėkite sūrį, svogūnų laiškus, druską, pipirus ir gerai išmaišykite.  Pridėkite gerai nusausintus špinatus ir permaišykite. Įmuškite kiaušinius ir  100 g išlydyto sviesto. Patieskite drėgną rankšluostį ant stalo. Atplėškite tešlos pakuotę  ir išėmę du tešlos lapelius padėkite ant rankšluosčio vieną šalia kito. Jei naudojate įprastą sluoksniuotą tešlą, ją reiktų dar prakočioti. Patepkite lapelius išlydytu sviestu. Išimkite dar du lapelius ir uždėkite ant pateptųjų sviestu. Dar kartą patepkite viršutinius lydytu sviestu. Uždėkite sūrio įdaro ant vienos pusės ir susukite, kad įdaras atsidurtų vamzdelio viduje. Padėkite štrudelį ant skardos ir aptepkite lydytu sviestu.  „Inspiro“ orkaitėje nustatykite Autokepimas/kepimas/Štrudelis (Auto Cooking, Baking, Strudel). Įkaitinkite orkaitę iki 200° C, tuomet įdėkite pyragą ir kepkite kol pageltonuos – apie 20 min.
Supjaustykite štrudelį riekėlėmis ir valgykite vieną arba su žiupsneliu salotų.
 
Blynai su slyvom ir vaniline grietinėle (4 procijos)
 

Blynai yra laikomi prancūzišku patiekalu, tačiau juos ruošia daugumos Europos šalių gyventojai. Šis desertas puikiai tinka su vaisiais, riešutais ir grietinėle.
Ingredientai
 
Blynams
500 ml miltų
130 ml pieno
6 šaukštų išlydyto sviesto
3 kiaušiniai
4 šaukštai sukraus spirito
¼ šaukšto druskos
Įdarui
1 kg mėlynųjų slyvų
100 ml rudojo cukraus
2 šaukštai išgliaudytų ir stambiai kapotų pistacijų riešutų
1 šaukštas sviesto
1 vanilės ankštis
300 ml plaktos grietinėlės
 
Gaminimas
Blynai: dubenyje suplakite ingredientus. Palikite tešlą valandai ir tuomet iškepkite blynus specialioje blyninėje arba mažoje keptuvėje.

Įdarui: Sumeskite slyvas į verdantį vandenį, nulupkite odelę, supjaustykite per pusę ir išimkite kauliukus. Perskirkite vanilės ankštį ir įdėkite į puodą padažui, pridėkite 1/3 cukraus ir 100 ml vandens, užvirinkite ir kaitinkite, kol gausis sirupas. Leiskite atvėsti.

Padažams skirtoje keptuvėje ištirpdykite likusį cukrų kol paruduos. Pridėkite riešutus, išmaišykite ir pridėkite sviestą, gerai išmaišykite ir pridėkite slyvas. Pavirkite, kol slyvos suminkštės, bet nesukris į vientisą masę. Įpilkite grietinėlę į didelį dubenį, iš sirupo išimkite vanilės ankštį ir jį supilkite į grietinėlę. Suplakite grietinėlę, kol ji taps standi.
Išdėliokite blynus lėkštėse,  ant vienos blyno pusės uždėkite slyvų įdaro ir perlenkite. Patiekite šiltus su plakta grietinėle.
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​



Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus