• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai
Aklos degustacijos dalyviai spėliojo patiekalų ingredientus
2010-05-25 18:04:00

Penktadienį,  „Dizaino savaitgalio“ demonstraciniame lofte „414“ surengtame gurmaniškame šou „Maisto materijos“ apsilankę architektai, dizaineriai bei kiti svečiai buvo pasitikti eksperimentu – devyni savanoriai „Kulinarijos studijos“ šefų paruošus paslaptingus patiekalus ragavo užrištomis akimis. 

Penki vyrai ir trys moterys ragavo Martyno Praškevičiaus keptą apelsinų skonio burokėlį su ožkos sūriu, Arūno Stoškaus paruoštą citrinos skonio lašišą, pateiktą sviestinio popieriaus ryšulėlyje bei šokoladinį suflė su čili pipirais ir baziliko ledais. Pastarojo patiekalo ingredientus aklos degustacijos dalyviams įvardinti sekėsi sunkiausiai – šokoladinis pudingas jiems priminė riešutų kremą, o bazilikai – mėtas. Lengviausiai degustuotojai atpažino lašišos patiekalo ingredientus.

„Maistas yra materija, kurią apibūdina ne tik išvaizda ir skonis, bet ir faktūra bei sultingumas. Kai kam gali atrodyti, jog šią materiją puikiai pažįsta, tačiau garuose paruošti patiekalai ragaujantiems gali sukelti netikėtus skonio fejerverkus“, - sako „Electrolux“ integruojamų buitinių prietaisų prekybos vadovas  Gintautas Vaitekonis.

Pasak jo, ir „Kulinarijos studijos“, ir garsūs Vakarų Europos virtuvės šefai teigia, jog garuose pagamintas maistas skonio prasme prilygsta auštosios raiškos televizoriaus perteikiamam vaizdui – garų poveikis išryškina autentišką patiekalo ingredientų skonį, suteikia sultingumo, be to, gaminimui pakanka vitaminus išsaugančios žemesnės temperatūros ir apie mažiau laiko.

Tuo tarpu lietuviai dar nėra atradę garuose pagaminto maisto privalumų. „Electrolux“ iniciatyva šių metų kovo mėn. „Baltijos tyrimų“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa parodė, jog 43 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog garuose pagamintas maistas yra sveikesnis, bet ne toks skanus, 12 proc. įsitikinę, kad nei sveikas, nei skanus, o 13 proc. šiuo klausimu apskritai neturi nuomonės. Kad garuose pagamintas maistas ne tik sveikas, bet ir skanus, teigė 30 proc. tyrimo respondentų.

„Galbūt teigiančius, kad garuose gamintas maistas nėra skanus, nuvylė virimas specialiuose puoduose, tačiau šiuolaikinėse orkaitėse garai įvairiose kepimo stadijose ir skirtingomis proporcijomis derinami su karštu oru, kuris leidžia patiekalą apskrudinti, nepraradus jo sultingumo. Todėl gaminimo garuose būdas tinka ne tik daržovėms, bet ir žuviai, bei mėsai, ir net naminei duonai“, - sako G.Vaitekonis. 
 
 Pasak jo, kepimo garuose funkciją įdiegus į buitines orkaites, gaminimo entuziastai namuose gali pasiekti beveik profesionalų rezultatą.  

Gaminimo garuose privalumai:

* Garai leidžia atskleisti autentišką maisto produktų skonį, išlaikyti jų sultingumą, faktūrą bei maistingąsias medžiagas.
* Garų šiluminė galia 6 kartus viršija karšto oro, taigi 100 °C garai prilygsta 600 °C sauso oro.
* Konvencinėje orkaitėje temperatūra gali svyruoti 5 °C, tuo tarpu garų temperatūra išlieka pastovi, kaskart garantuodama tą patį rezultatą.
* Kepimas garuose užtrunka apie 20% trumpiau, nei karštame ore.
* Garuose galima kepti kelis patiekalus vienu metu  - jų skoniai nesimaišo.
* Patiekalo šildymas konvencinėje orkaitėje arba mikrobangų krosnelėje pašalina vandenį, tuo tarpu garinė orkaitė atkuria patiekalo drėgmę.


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus