• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Alyvuogės. Skanu ir sveika

Autorius: Pagal toneto.net, Gerda Zemenskaitė
2010-04-06 15:00:00

Alyvuogės. Skanu ir sveika
jupiterimages.com nuotr.
Daugelis mano, kad žaliosios alyvuogės ir juodosios alyvuogės tai skirtingi vaisiai. Iš tikrųjų, jos skiriasi tik prinokimo lygiu. Žaliąsias alyvuoges nuskynė nuo medžių neprinokusias, o juodosios pakybojo ant šakelių ilgiau ir spėjo „prisisotinti“ alyva, dėl to ir vadina jas alyvuogėmis.

Dovana iš aukščiau.

Žmonės visais laikais asocijuodavo alyvmedį su kažkuo tai dievišku. Senovės graikai manė, kad jie už tai turi būti dėkingi deivei Atėnei, todėl alyvmedžio šakelė jiems buvo kaip išminties ir vaisingumo simbolis. Egiptiečiai alyvmedį priskyrė deivei Izidei ir buvo įsitikinę, jog šis medis – teisingumo simbolis. Krikščioniai tiki, kad alyvmedžio šakelė kurią balandis atnešė snape – tai taika tarp Dievo ir žmonių po pasaulinio tvano. Manoma, kad toks pagarbus atsiliepimas apie alyvmedžius siejamas su jų ilgaamžiškumu. Alyvmedis auga labai lėtai, ir kai kurių medžių amžius viršija tūkstančius metų. Turbūt dėl to daugelyje tautų gyvuoja įsitikinimas, kad alyvmedis nemiršta ir gali gyventi amžinai. Amžino medžio vaisiai gali būti visai tarpusavy nepanašūs. Vienos rūšies pagal dydį galima palyginti su vyšnia, kitas – daugiau primena slyvą. Spalva kinta nokimo. Žaliosios alyvuogės su laiku įgauna rožiniai – rudą atspalvį, o kuomet galutinai prinoksta, tampa juodomis.
  Tačiau visas alyvuogių rūšis vienija tai, kad jų negalima valgyti šviežių. Vaisiai, ką tik nuskinti nuo medžio, yra labai kieti, tačiau jei jums pavyktų atsikąsti nedidelį gabaliuką, jūsų laukia neapsakomas kartumas. Todėl, kad išgauti rinktinę užkandą, jos labai ilgai mirkamos, o po to jas sūdo arba marinuoja. Be to sūdyti vaisiai būna kietesni, negu marinuoti.

2 psl.
Puslapis 1 iš 3Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus