• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Angelai kvepia vanile

Autorius: lsveikata.lt
2010-05-07 14:00:00

Angelai kvepia vanile
jupiterimages.com nuotr.
Vanilė laikoma vienu vertingiausiu prieskoniu pasaulyje. Tačiau ją mėgsta ne tik virėjai. Šį prieskonį dievina ir parfumerijos gamintojai. Sakoma, kad vanile kvepia angelai.

Vanilė gaminama iš vanilės genties orchidėjų ankščių. Tačiau iš pradžių ji tikrai negali pasigirti užburiančiu kvapu. Kad taip nutiktų, augalui tenka ne vienas išbandymas. Iš pradžių augalo ankštys kurį laiką laikomos karštame vandenyje, po to trims savaitėms suvyniojamos į vilnonius audinius. Po to apie mėnesį džiovinamos saulėje.
Apie vanilės gydomąsias savybes žinota seniai. Pavyzdžiui, indėnai ja gydė gerklės skausmą, kosulį, karščiavimą, naudojo kaip priešnuodį įkandus gyvatėms. Europiečiai vanilę vartojo reumatizmui gydyti bei kaip raminamąją priemonę.

Vanilės gaminiai:
Vanilinis cukrus -  gaunamas, kai paprastame cukruje 2-3 savaites hermetiškai palaikomos perpjautos vanilės augalo ankštys arba pupelės, kurios vėliau išimamos ir lygiai taip pat naudojamos dar kelis kartus.

Vanilinas - organinis cheminis junginys, kuris yra pagrindinė vanilės aromatinė medžiaga. Gali būti natūralus arba dirbtinis. Grynas sintetinis vanilinas išgaunamas nuo XIX a. Tai bespalviai adatos formos kristalai.

Vanilė - tai iš vanilės augalo ankščių gaminamas prieskonis. Čia jau gurmanams. Vanilės kvapą lemia keli šimtai aromatinių medžiagų, o vanilinas - tik vienas jų.

Vanilės ekstraktas (vadinamas ir vanilės esencija) - aštraus skonio skystis, gaunamas vanilės ankštis užpylus 35 porc. stiprumo alkoholio tirpalu (gali būti pridedama ir cukraus sirupo). Vieni šaltiniai teigia, kad vanilės ekstraktas aromatą išlaiko net 30 metų, kiti - kad jo tinkamumo vartoti laikas beveik neribotas.
“Vanilės aromatu” vadinamoje pramoninėje medžiagoje visiškai nėra tikros vanilės.
Svarbu:
Kokybiškai paruoštos vanilės ankštys turi būti lanksčios ir jokiu būdu ne kietos, sustabarėjusios nuo perdžiuvimo. Išorėje išsiskyrę vos įžiūrimi balti vanilino kristalėliai - kokybės požymis. Kartais jie imituojami, ant anksčių pripurškiant dirbtinio vanilino, tačiau tokiu atveju jie būna pasiskirstę pernelyg tolygiai ir tvarkingai. Vanilės lazdelės turi būti tamsiai rudos spalvos, aliejingos, ant pirštų paliekančios riebalų dėmes. Šviesios, suskilinėjusios ir trapios lazdelės nebus itin kokybiškos.
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus