- 10 gardžiausių ir sveikiausių rudens sezono glotnučių
- Mėsainis su vištienos liulia kebabais – naujiena ar dar vienas tobulo mėsainio receptas?
- Paprasčiau nebūna: naminių ledų receptai per penkias minutes
- Kaip namų šeimininkė tapo virtuvės šefe ir kulinarinės laidos vedėja?
- Pikčiausias katinas pasaulyje (foto)
- Renkamės naujus vonios baldus: į ką atkreipti dėmesį?
- Mišku kvepianti žaliaskarė ar dirbtinė eglutė: ką rinktis?
- Mažytės Kalėdų eglutės mieloms šventėms (foto)
- Padangos ir jų evoliucija iki šiandien
- Žieminės padangos: kaip išsirinkti tinkamas?
- 1. Kūno signalai 10
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 640
- 5. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 6. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 7. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 8. Nėštumo požymiai be testo 14
- 9. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 10. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 1. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. Nėštumo požymiai be testo 14
- 4. Kūno signalai 10
- 5. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 640
- 6. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 7. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 8. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 9. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 1. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 2. Seksas pagal asmenybės tipus (I dalis) 3
- 3. Kūno signalai 10
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 640
- 5. Ką vyrai galvoja po sekso? 10
- 6. Gėdingos ir neįprastos sekso istorijos 1
- 7. 5 sekso rekordai 8
- 8. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 9. „Simpsonų“ kūrėjas planuoja serialą kurti iki mirties
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
Angelai kvepia vanile
2010-05-07 14:00:00

jupiterimages.com nuotr.
Vanilė laikoma vienu vertingiausiu prieskoniu pasaulyje. Tačiau ją mėgsta ne tik virėjai. Šį prieskonį dievina ir parfumerijos gamintojai. Sakoma, kad vanile kvepia angelai.
Vanilė gaminama iš vanilės genties orchidėjų ankščių. Tačiau iš pradžių ji tikrai negali pasigirti užburiančiu kvapu. Kad taip nutiktų, augalui tenka ne vienas išbandymas. Iš pradžių augalo ankštys kurį laiką laikomos karštame vandenyje, po to trims savaitėms suvyniojamos į vilnonius audinius. Po to apie mėnesį džiovinamos saulėje.
Apie vanilės gydomąsias savybes žinota seniai. Pavyzdžiui, indėnai ja gydė gerklės skausmą, kosulį, karščiavimą, naudojo kaip priešnuodį įkandus gyvatėms. Europiečiai vanilę vartojo reumatizmui gydyti bei kaip raminamąją priemonę.
Vanilės gaminiai:
Vanilinis cukrus - gaunamas, kai paprastame cukruje 2-3 savaites hermetiškai palaikomos perpjautos vanilės augalo ankštys arba pupelės, kurios vėliau išimamos ir lygiai taip pat naudojamos dar kelis kartus.
Vanilinas - organinis cheminis junginys, kuris yra pagrindinė vanilės aromatinė medžiaga. Gali būti natūralus arba dirbtinis. Grynas sintetinis vanilinas išgaunamas nuo XIX a. Tai bespalviai adatos formos kristalai.
Vanilė - tai iš vanilės augalo ankščių gaminamas prieskonis. Čia jau gurmanams. Vanilės kvapą lemia keli šimtai aromatinių medžiagų, o vanilinas - tik vienas jų.
Vanilės ekstraktas (vadinamas ir vanilės esencija) - aštraus skonio skystis, gaunamas vanilės ankštis užpylus 35 porc. stiprumo alkoholio tirpalu (gali būti pridedama ir cukraus sirupo). Vieni šaltiniai teigia, kad vanilės ekstraktas aromatą išlaiko net 30 metų, kiti - kad jo tinkamumo vartoti laikas beveik neribotas.
“Vanilės aromatu” vadinamoje pramoninėje medžiagoje visiškai nėra tikros vanilės.
Svarbu:
Kokybiškai paruoštos vanilės ankštys turi būti lanksčios ir jokiu būdu ne kietos, sustabarėjusios nuo perdžiuvimo. Išorėje išsiskyrę vos įžiūrimi balti vanilino kristalėliai - kokybės požymis. Kartais jie imituojami, ant anksčių pripurškiant dirbtinio vanilino, tačiau tokiu atveju jie būna pasiskirstę pernelyg tolygiai ir tvarkingai. Vanilės lazdelės turi būti tamsiai rudos spalvos, aliejingos, ant pirštų paliekančios riebalų dėmes. Šviesios, suskilinėjusios ir trapios lazdelės nebus itin kokybiškos.
“Vanilės aromatu” vadinamoje pramoninėje medžiagoje visiškai nėra tikros vanilės.
Svarbu:
Kokybiškai paruoštos vanilės ankštys turi būti lanksčios ir jokiu būdu ne kietos, sustabarėjusios nuo perdžiuvimo. Išorėje išsiskyrę vos įžiūrimi balti vanilino kristalėliai - kokybės požymis. Kartais jie imituojami, ant anksčių pripurškiant dirbtinio vanilino, tačiau tokiu atveju jie būna pasiskirstę pernelyg tolygiai ir tvarkingai. Vanilės lazdelės turi būti tamsiai rudos spalvos, aliejingos, ant pirštų paliekančios riebalų dėmes. Šviesios, suskilinėjusios ir trapios lazdelės nebus itin kokybiškos.
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
- Plius dydžio modelis atkartojo „Victoria’s Secret“ nuotraukas (foto)
- Savaitės horoskopas (lapkričio 13 – 19 d.)
- Grožio astrologija: kada geriausia kirptis plaukus?
Rušiavimas: