• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Ankštinių daržovių daiginimas ir gardaus pašteto receptas

Autorius: Vicentas Sakas
2011-11-03 15:30:00

Ankštinių daržovių daiginimas ir gardaus pašteto receptas
123rf.com

Puikus būdas ankštiniams ruošti yra daiginimas. Ankštinių maistingosios savybės daigintuose ankštiniuose išauga keleriopai ir paverčia ankštinius vienais iš labiausiai gyvybiškai svarbių, energiją teikiančių produktų. Daigintų ankštinių sudėtyje kelis kartus padaugėja vitamino C, E ir visų B grupės vitaminų.

 

Sunkiai virškinami baltymai daigintuose ankštiniuose suskyla ir tampa lengvai virškinami, sudėtingi krakmolai pavirsta cukrumi, ir dėl šios priežasties daiginti ankštiniai yra pastebimai saldūs. Mineralų, fermentų ir maistinių skaidulų kombinacija daigintuose ankštiniuose yra nepakeičiama, be to, jie yra mažai kaloringi. Ne veltui daiginti ankštiniai, grūdai ir sėklos vadinami dvidešimt pirmojo amžiaus maistu.
       

Daiginti ankštiniai tinkamiausi valgymui tuomet, kai jie išbrinksta iki didžiausio įmanomo dydžio, išleidžia kelių milimetrų ar ilgesnį daigelį, tuomet maistingosios savybės yra aukščiausiame lygyje. Daiginti ankštiniai gali būti patiekiami net ir nevirti salotose, troškinti su prieskoniais sriubose ir troškiniuose, virti garuose, paruošti garnyrų pavidalu, sumalti ir apkepti vegetariniuose kotletuose ar maltiniuose.  


Norint sudaiginti 100 g pupų ar žirnių, tokių kaip avinžirniai, mungo (spindulinės) pupuolės (mung beans), japoninės pupuolės (adzuki beans), žirniai, indinės pupuolės (urad beans), lęšiai jums reikės vidutinio dydžio dubens varvančiam vaneniui surinkti, litro talpos stiklainio, atraižos dvigubo marlinio audinio ir standžios stiprios gumelės. Daiginimui rinkitės tas ankštinių rūšis, kurios yra neskaldytos, su luobu, pakankamai neseniai sudžiovintos ir mažiausiai pažeistos. Suskilusios, praradusios luobą, pažeistos pupos ar žirniai nesudygs.


Prieš daiginant perrinkite ankštinius, atrinkite pačius sveikiausius; pažeistus, pajuodusius ir perdžiūvusius išmeskite. Kruopščiai perplaukite ir užmerkite dubenyje nakčiai arba mažiausiai 8-12 valandų. Išbrinkusius ankštinius nukoškite ir gerai perplaukite po tekančiu vandeniu. Vandens, kuriame mirko ankštiniai, neišpilkite. Nors jis bus gelsvas, drumstas ir nemalonaus kvapo, jis idealiai tiks laistyti kambariniams augalams.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus