- 10 gardžiausių ir sveikiausių rudens sezono glotnučių
- Mėsainis su vištienos liulia kebabais – naujiena ar dar vienas tobulo mėsainio receptas?
- Paprasčiau nebūna: naminių ledų receptai per penkias minutes
- Kaip namų šeimininkė tapo virtuvės šefe ir kulinarinės laidos vedėja?
- Pikčiausias katinas pasaulyje (foto)
- Renkamės naujus vonios baldus: į ką atkreipti dėmesį?
- Mišku kvepianti žaliaskarė ar dirbtinė eglutė: ką rinktis?
- Mažytės Kalėdų eglutės mieloms šventėms (foto)
- Padangos ir jų evoliucija iki šiandien
- Žieminės padangos: kaip išsirinkti tinkamas?
- 1. Kūno signalai 10
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 659
- 5. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 6. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 7. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 8. Nėštumo požymiai be testo 14
- 9. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 10. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 1. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. Nėštumo požymiai be testo 14
- 4. Kūno signalai 10
- 5. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 659
- 6. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 7. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 8. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 9. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 1. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 2. Seksas pagal asmenybės tipus (I dalis) 3
- 3. Kūno signalai 10
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 659
- 5. Ką vyrai galvoja po sekso? 10
- 6. Gėdingos ir neįprastos sekso istorijos 1
- 7. 5 sekso rekordai 8
- 8. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 9. „Simpsonų“ kūrėjas planuoja serialą kurti iki mirties
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
Apie kavą 1

Šiame straipsnyje rasite garsaus prancūzų intelektualo ir gastronomo, Žano Brija-Savareno (Jean Brillat-Savarin) straipsnį apie kavą, jos kilmę ir ištakas, paruošimo būdus ir poveikį žmogaus organizmui.
Pats tekstas yra parašytas XIX a. pradžioje, kas atsispindi ir stilistikoje. Jo knyga “Skonio fiziologija” neseniai išleista ir Lietuvoje, kur galite rasti ir daugiau patarimų kulinarijos ir gastronomijos klausimais.
Kavos kilmė
Pirmasis kavamedis rastas Arabijoje ir nors šis medelis patyrė daugybė persodinimų, geriausia kava ir dabar atkeliauja iš ten. Senas padavimas teigia, jog kavą atrado vienas piemuo, pastebėjęs, kad jo banda itin pagyvėja ir būna linksma, kai tik paėda kavamedžio uogų.
Kiek bebūtų teisinga ši istorija, atradimo garbė tik pusiau priklauso pastabiam ožkaganiui. Likusi garbės dalis neginčijamai tenka tam, kas susiprato paskrudinti kavos pupeles. Iš tikrųjų, žalios kavos nuoviras yra bevertis gėrimas. Tačiau ją deginant atsiranda aromatas ir susidaro aliejus, kurie yra būdingi tokiai kavai, kokią mes geriame.
Turkai, mūsų mokytojai šioje srityje, nenaudoja malūnėlio kavai smulkinti. Jie ją sutrina grūstuvėse su mediniais grūstuvais. Ir kai šie įrankiai jau yra ilgą laiką naudoti tokiam darbui, jie tampa vertingi ir parduodami labai brangiai.
Aš turėjau daugelį priežasčių patikrinti, ar rezultatai nors kiek skiriasi ir kuris šių metodų yra geresnis.
Todėl rūpestingai paskrudinau vieną svarą geros mokos ir padalijau į dvi lygias dalis; paskui viena buvo sumalta, o kita sutrinta, kaip tą daro turkai. Paruošiau kavos iš abiejų miltelių. Atsvėriau kiekvienos po lygiai ir užpyliau tokiu pat kiekiu verdančio vandens, viską darydamas absoliučiai vienodai.
Paragavau tos kavos ir daviau degustuoti įtakingiems asmenims. Nuomonė buvo vieninga: iš grūstų miltelių pagaminta kava akivaizdžiai pranašesnė už gautąją iš maltų miltelių. Kiekvienas gali pakartoti šį bandymą ir įsitikinti grūstų miltelių pranašumu.
2 psl. Puslapis 1 iš 3
Rušiavimas: