• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Apie pagardus (I dalis)  1 

Autorius: Akvilina Vaičiūnienė
2010-11-12 17:00:00

Apie pagardus (I dalis)
Jupiterimages.com

Atsakymas į klausimą "kas yra pagardai?" gali pasirodyti juokingas, nes atsakymas lyg ir aiškus: pagrindai - kuo gardinamas, skaninamas, taurinamas maistas, ko įmaišoma į maistą jo bendram skoniui pagerinti.

Įprasti žodynai aiškina "pagardo" sąvoką kaip viską, kas gardina maistą apskritai ir konkrečiai pagrindinį maistą. Toks aiškinimas dar labiau išplečia šio termino prasmę, todėl būtina paanalizuoti, kas yra tie pagardai.

Tai atliksime šiame straipsnyje. Remiamės nuostabia Viljamo Vasiljevič Pochliobkino knyga "Prieskoniai ir pagardai", kuri yra iš "Kulinarijos meno klasikos" serijos. Rekomenduojame!

Kas yra pagardai?

Buityje ar literatūroje žodis "pagardas", žinoma, gali turėti bet kurią prasmę, bet tuomet reikia aiškiai suvokti, kad vartojame kitą žodį, o ne terminą "pagardai" (daugiskaita), kuris yra vartojamas kulinarijoje.

Terminas "pagardai" turi gilią kulinarinę prasmę. Ką tai reiškia, netrukus sužinosime, o kol kas pamėginkime atskirti, atsijoti visa tai, kas neturi nieko bendra su pagardų sąvoka, pabandykime nusakyti šį kulinarijos terminą, kuriuo apibūdinama tam tikra grupė kulinarijos gaminių.

Reikia pasakyti, kad pagardų reikšmė siejama ne tik su valgiu - juk valgis gali būti susijęs su labai skirtingais dalykais, tarp jų ne kulinarinio, ne maistinio pobūdžio, pavyzdžiui, su muzika, reginiu, pašnekesiu, svetainės interjeru, stalo, patiekalų dekoratyviniu apipavidalinimu.

Patiekalų puošimas, vadinamieji maisto skulptūra, įvairių "pilių", "paveikslų", "ornamentinių bareljefų" kūrimas iš patiekiamų ant stalo maisto produktų ir pan., kelis amžius, iki pat mūsų laikų buvo siejamas su vaišėmis, gerino maisto įsisavinimą. Antai dar prieš dešimtmečius A. Kuprinas rašė: "Karininkai pasakoja nešvankius anekdotus, kurie buvo įprastas visų vakarienių ir pietų pagardas."

Šis pavyzdys akivaizdžiai rodo, kokią plačią reikšmę įgyja žodis "pagardas", kai yra siejamas su valgiu, ir kodėl negalima kulinariniu požiūriu laikyti šią "sąsają" pagrindine pagardų savybe. Šitaip suvokiamas žodis "pagardas" kulinarine prasme tampa labai neaiškus, miglotas, nes su patiekalu gali būti susiję patys įvairiausi reiškiniai.

2 psl.
Puslapis 1 iš 3Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
virginija
2010-11-27 16:12:32
Ačiū, Akvilina, už informaciją apie pagardus, nes jos ypatingai man reikėjo.