- 10 gardžiausių ir sveikiausių rudens sezono glotnučių
- Mėsainis su vištienos liulia kebabais – naujiena ar dar vienas tobulo mėsainio receptas?
- Paprasčiau nebūna: naminių ledų receptai per penkias minutes
- Kaip namų šeimininkė tapo virtuvės šefe ir kulinarinės laidos vedėja?
- Pikčiausias katinas pasaulyje (foto)
- Renkamės naujus vonios baldus: į ką atkreipti dėmesį?
- Mišku kvepianti žaliaskarė ar dirbtinė eglutė: ką rinktis?
- Mažytės Kalėdų eglutės mieloms šventėms (foto)
- Padangos ir jų evoliucija iki šiandien
- Žieminės padangos: kaip išsirinkti tinkamas?
- 1. Kūno signalai 10
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 639
- 5. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 6. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 7. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 8. Nėštumo požymiai be testo 14
- 9. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 10. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 1. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. Nėštumo požymiai be testo 14
- 4. Kūno signalai 10
- 5. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 639
- 6. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 7. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 8. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 9. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 1. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 2. Seksas pagal asmenybės tipus (I dalis) 3
- 3. Kūno signalai 10
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 639
- 5. Ką vyrai galvoja po sekso? 10
- 6. Gėdingos ir neįprastos sekso istorijos 1
- 7. 5 sekso rekordai 8
- 8. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 9. „Simpsonų“ kūrėjas planuoja serialą kurti iki mirties
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
Apie pagardus (II dalis)

Praeitoje dalyje apibrėžėme kas yra pagardai, prieš tai išsiaiškinę kas pagardai nėra. Taip pat aptarėme jos skirtumus nuo kvėpiklių bei prieskonių. Pagardai turi plačią, nebūtinai kulinarinę maistinę prasmę.
Šioje dalyje aprašysime likusius skirtumus tarp pagardų ir kitų maisto grupių, taip pat galutinai išsiaiškinsime koks yra pagardų vaidmuo kulinarijoje, pateiksime galutines išvadas.
Skonio pakeitimas
Be anksčiau aprašytų skirtumų, patiekalų skoniui keisti kulinarijoje vartojami kai kurie cheminiai (mineraliniai, organiniai) produktai, - nedideliais, tačiau gerokai apčiuopiamesniais kiekiais. Tai valgomoji druska, geriamoji soda, potašas, actas, cukrus, krakmolas, želatina, vyno akmens druska (tartratas), amonio karbonatas, alūnas.
Šios medžiagos skirtos tik skoniui pakeisti. Jos neturi kvapo, o skonį keičia ryškiai ir tiesmukai, be niuansų, kaip būdinga prieskoniams. Vadinasi, druska, cukrus padaro maistą arba tik sūrų, arba tik saldų, arba visai beskonį, prėską (geriamoji soda), taip pat gali suteikti ryškų aštrų (actas) arba aitrų (alūnas) skonį.
Kitas jų kulinarinis ypatumas - jie gali sutirštinti, pastandainti (krakmolas, želatina) patiekalą ir netgi padaryti jį "šiurkštesnės faktūros" (alūnas, druska). Kai kurie (amonio karbonatas, geriamoji soda, potašas) gali išpurenti maisto gaminius, padidinti jų aktyvumą. Tačiau jie negali suteikti patiekalams švelnumo, minkštumo.
Pagrindinės maisto grupės
Jeigu dabar apibendrinsime visas pagrindines savybes, būdingas išvardytoms maisto gardiklių grupėms, gausime tokį vaizdą.
Kvėpikliai (aromatizatoriai) suteikia maistui savo aromatą, tačiau nė kiek nelemia jo skonio ir konsistencijos. Jie apskritai nematomi patiekale, "nematerialūs" - tokie maži jų kiekiai.
Prieskoniai suteikia patiekalams įvairų aromatą, taip pat deginantį, aitrų arba kartų skonį; jie tarsi maisto dvasia - jų dalis patiekale labai maža (dešimtosios, šimtosios gramo dalys).
2 psl. Puslapis 1 iš 3
Rušiavimas: