- 10 gardžiausių ir sveikiausių rudens sezono glotnučių
- Mėsainis su vištienos liulia kebabais – naujiena ar dar vienas tobulo mėsainio receptas?
- Paprasčiau nebūna: naminių ledų receptai per penkias minutes
- Kaip namų šeimininkė tapo virtuvės šefe ir kulinarinės laidos vedėja?
- Pikčiausias katinas pasaulyje (foto)
- Renkamės naujus vonios baldus: į ką atkreipti dėmesį?
- Mišku kvepianti žaliaskarė ar dirbtinė eglutė: ką rinktis?
- Mažytės Kalėdų eglutės mieloms šventėms (foto)
- Padangos ir jų evoliucija iki šiandien
- Žieminės padangos: kaip išsirinkti tinkamas?
- 1. Kūno signalai 10
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 639
- 5. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 6. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 7. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 8. Nėštumo požymiai be testo 14
- 9. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 10. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 1. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. Nėštumo požymiai be testo 14
- 4. Kūno signalai 10
- 5. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 639
- 6. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 7. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 8. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 9. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 1. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 2. Seksas pagal asmenybės tipus (I dalis) 3
- 3. Kūno signalai 10
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 639
- 5. Ką vyrai galvoja po sekso? 10
- 6. Gėdingos ir neįprastos sekso istorijos 1
- 7. 5 sekso rekordai 8
- 8. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 9. „Simpsonų“ kūrėjas planuoja serialą kurti iki mirties
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
Apie prieskonius (I dalis)

Kas yra prieskoniai? Atsakyti į šį klausimą ne taip jau paprasta kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. ne tik buityje, bet ir kulinarijoje nuolat painiojami prieskoniai, pagardai ir šiaip kvapiosios medžiagos.
Visos aukščiau išvardytos medžiagos yra savarankiškos grupės, turinčios skirtingas savybes ir skirtingai vartojamos. Šiame straipsnyje tiksliai atsakysime kas yra būtent prieskoniai.
Remiamės nuostabia Viljamo Vasiljevič Pochliobkino parašyta knyga "Prieskoniai ir pagardai" ir "Kulinarijos meno klasikos" serijos. Knygą išleido "Alma Littera" leidykla.
Kas yra prieskoniai?
Prieskoniai - išimtinai augalinės kilmės produktas. Kaip prieskoniai vartojami daugiau kaip 30 šeimų augalai. Tačiau labiausiai visus prieskonius vienija jų kulinarinė vertė. Deja, prieskoniai mažai ištirti. Dėl to yra painiavos tarp prieskonių, pagardų ir kvėpiklių, kuri lemia tiek ribotą, tiek iš dalies neteisingą prieskonių vartojimą.
Prieskonius žmonės vartoja tūkstantmečius. Jie ne tik pagerina mūsų maistą, bet ir užima garbingą vietą tarp gydomųjų medžiagų. Norint tinkamai, sumaniai ir naudingai vartoti prieskonius, reikia gerai žinoti jų esmę ir savybes.
Norėdami išsiaiškinti, kokiomis savybėmis, pasižymi prieskoniai, pirmiausia turime atkreipti dėmesį į pavadinimus, kuriuos jiems suteikė įvairios tautos. Šie pavadinimai dažnai daug pasako apie prieskonį.
Pavadinimų kilmė
Senovės Graikijoje prieskoniai buvo vadinami "aromato", tai reiškia kvapiosios, aromatingos žolės. Senovės Romoje prieskonius vadino "salsu" - aitrūs, aštrūs, skanūs. Tokią pat reikšmę turi lotyniškas žodis "scitamente" - kvapiųjų augalų šeimos pavadinimas, reiškiantis gardus, rinktinis, skanus valgis.
Vėlesnėje, viduramžių lotynų kalboje randame žodį "species" - kažkas keliančio pagarbą, ypatingo tviskančio ir gražaus. Toks pavadinimas yra susijęs ne su prieskonių savybėmis, o veikiau su aukštu įvertinimu, kurio jie sulaukė viduramžių Europoje.
2 psl. Puslapis 1 iš 2- Prieskoniai jūsų grožiui
- Beata Nicholson uždainavo su Katažina Zvonkuviene (video)
- Kaip sutaupyti vietos virtuvėje? (foto)
Rušiavimas: