• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Apie prieskonius (I dalis)

Autorius: Akvilina Vaičiūnienė
2010-12-30 10:00:00

Apie prieskonius (I dalis)
Photos.com

Kas yra prieskoniai? Atsakyti į šį klausimą ne taip jau paprasta kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. ne tik buityje, bet ir kulinarijoje nuolat painiojami prieskoniai, pagardai ir šiaip kvapiosios medžiagos.

Visos aukščiau išvardytos medžiagos yra savarankiškos grupės, turinčios skirtingas savybes ir skirtingai vartojamos. Šiame straipsnyje tiksliai atsakysime kas yra būtent prieskoniai.

Remiamės nuostabia Viljamo Vasiljevič Pochliobkino parašyta knyga "Prieskoniai ir pagardai" ir "Kulinarijos meno klasikos" serijos. Knygą išleido "Alma Littera" leidykla.

Kas yra prieskoniai?

Prieskoniai - išimtinai augalinės kilmės produktas. Kaip prieskoniai vartojami daugiau kaip 30 šeimų augalai. Tačiau labiausiai visus prieskonius vienija jų kulinarinė vertė. Deja, prieskoniai mažai ištirti. Dėl to yra painiavos tarp prieskonių, pagardų ir kvėpiklių, kuri lemia tiek ribotą, tiek iš dalies neteisingą prieskonių vartojimą.

Prieskonius žmonės vartoja tūkstantmečius. Jie ne tik pagerina mūsų maistą, bet ir užima garbingą vietą tarp gydomųjų medžiagų. Norint tinkamai, sumaniai ir naudingai vartoti prieskonius, reikia gerai žinoti jų esmę ir savybes.

Norėdami išsiaiškinti, kokiomis savybėmis, pasižymi prieskoniai, pirmiausia turime atkreipti dėmesį į pavadinimus, kuriuos jiems suteikė įvairios tautos. Šie pavadinimai dažnai daug pasako apie prieskonį.

Pavadinimų kilmė

Senovės Graikijoje prieskoniai buvo vadinami "aromato", tai reiškia kvapiosios, aromatingos žolės. Senovės Romoje prieskonius vadino "salsu" - aitrūs, aštrūs, skanūs. Tokią pat reikšmę turi lotyniškas žodis "scitamente" - kvapiųjų augalų šeimos pavadinimas, reiškiantis gardus, rinktinis, skanus valgis.

Vėlesnėje, viduramžių lotynų kalboje randame žodį "species" - kažkas keliančio pagarbą, ypatingo tviskančio ir gražaus. Toks pavadinimas yra susijęs ne su prieskonių savybėmis, o veikiau su aukštu įvertinimu, kurio jie sulaukė viduramžių Europoje.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus