- 10 gardžiausių ir sveikiausių rudens sezono glotnučių
- Mėsainis su vištienos liulia kebabais – naujiena ar dar vienas tobulo mėsainio receptas?
- Paprasčiau nebūna: naminių ledų receptai per penkias minutes
- Kaip namų šeimininkė tapo virtuvės šefe ir kulinarinės laidos vedėja?
- Pikčiausias katinas pasaulyje (foto)
- Renkamės naujus vonios baldus: į ką atkreipti dėmesį?
- Mišku kvepianti žaliaskarė ar dirbtinė eglutė: ką rinktis?
- Mažytės Kalėdų eglutės mieloms šventėms (foto)
- Padangos ir jų evoliucija iki šiandien
- Žieminės padangos: kaip išsirinkti tinkamas?
- 1. Kūno signalai 10
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 641
- 5. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 6. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 7. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 8. Nėštumo požymiai be testo 14
- 9. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 10. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 1. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. Nėštumo požymiai be testo 14
- 4. Kūno signalai 10
- 5. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 641
- 6. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 7. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 8. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 9. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 1. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 2. Seksas pagal asmenybės tipus (I dalis) 3
- 3. Kūno signalai 10
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 641
- 5. Ką vyrai galvoja po sekso? 10
- 6. Gėdingos ir neįprastos sekso istorijos 1
- 7. 5 sekso rekordai 8
- 8. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 9. „Simpsonų“ kūrėjas planuoja serialą kurti iki mirties
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
Apie prieskonius (II dalis)

Praeitoje dalyje trumpai apžvelgėme pagrindinę informaciją apie prieskonius, tame tarpe ir jo pavadinimų kilmę ir reikšmę. Šioje dalyje apžvelgsime kuom prieskoniai skiriasi nuo pagardų ir kvapiųjų medžiagų. Taip pat pateiksime informacijos apie prieskonių gydomąsias savybes.
Prieskonių skirtumai
Ar prieštaringi visi šie prieskonių vertinimai? Žinoma, ne. Kiekviena tauta pabrėždavo tas prieskonių savybes, kurios atrodė jai įdomesnės. Tai dažnai priklausydavo nuo konkrečių istorinių salygų, nuo to, kokius prieskonius ji vartojo. Beveik visos tautos pažymi būdingą prieskoniams aromatą ir nevienodą aitrumą (kartais neteisingai vadinamą aštrumu).
Skonis nėra pačių prieskonių savybė, jis atsiranda tik derinant juos su pagrindiniu maistu. Štai kodėl Rytų tautos, turinčios seną prieskonių vartojimo kultūrą, niekada nepainioja skonio su būdingu prieskoniams, kitaip nei pagardams ir kvapiosioms medžiagoms, aštrumu.
Pagardai suteiia maistui tik tam tikrą skonį: sūrų, rūgštų, saldų, kartų ir jų derinius - rūgščiai saldų, karčiai sūrų ir t. t. Kvapiosios medžiagos gali suteikti maistui tik aromatą, pavyzdžiui, rožės, kakava, kvapioji kananga, jazminas.
Prieskoniai suteikia aromatą kartu su būdingu prieskoniu, pastebimu tik maiste, ypač kaitinant jį. Šis derinys ir sukuria savotišką, šiek tiek sunkoką, vadinamąjį aitrų aromatą. Daugeliu atvejų burnoje jaučiamas lengvas deginimas.
Kas dar skiria prieskonius nuo pagardų ir kitų medžiagų, kuriomis gardinamas maistas, kokia yra prieskonių esmė?
Iki šiol kalbėjome apie savybes, nustatomas organoleptiškai, t.y. apie skirtumus, daugmaž suvokiamus subjektyviai mūsų pojūčių organais. Tačiau yra ir objektyvių požymių, skiriančių prieskonius nuo pagardų ir kvapiųjų medžiagų.
Prieskoniai vartojami mažesniais kiekiais negu pagardai, taip pat jie negali būti savarankiškais patiekalais, kaip, tarkime, pomidorų pasta arba paprika, kurias galima valgyti su duona. Prieskoniai - tik priedai, būtini suteikiant maistui tam tikrą akcentą (kartais lemiamą).
2 psl. Puslapis 1 iš 2- Mėsainis su vištienos liulia kebabais – naujiena ar dar vienas tobulo mėsainio receptas?
- Kaip nepersistengti laikantis dietų? (+3 puikūs receptai)
- Modelio Karolinos Toleikytės namuose svarstyklės stovi ties šaldytuvu
Rušiavimas: