• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Apie uogienes (I dalis)

Autorius: Akvilina Vaičiūnienė
2010-11-18 15:00:00

Apie uogienes (I dalis)
Jupiterimages.com

Labai svarbu mokėti virti cukrų ir žinoti jo virimo dėsnius, būdus ir mėginius, kai verdame įvairias vaisių ir uogų uogienes, kurios mūsų buityje vis dar užima gana svarbią vietą.


Deja, gana dažnai uogienės, taupant cukrų, verdamos arba per skystos, todėl jos genda, rūgsta arba pelija - taigi taupymas nepasiteisina, arba nesilaikoma taisyklių ir uogienės susicukruoja, praranda spalvą, skonį, aromatą.

Verdant uogienes svarbiausia yra tinkamai išvirti sirupą (iki 2-oji ar 3-ojo mėginio kitiems vaisiams ir iki 4-ojo mėginio uogoms ir smulkiems vandeningiems vaisiems), nugriebti visas putas, kurios susidaro verdant, ir nepervirti uogienės.

Ką reiškia - nepervirti?

Pirma, reikia pasistengti, kad uogienė neprarastų savo ryškios natūralios spalvos. Spalvos patamsėjimas reiškia, kad uogienė jau pradeda pervirti. Kai vietoj natūralios spalvos (tarkime, raudonos, vyšninės, avietinės) pasidaro rusva, gelsva spalva, akivaizdu, kad uogienė pervirė.

Antra, uogienė turi išsaugoti ir net sustiprinti natūralių vaisių ir uogų aromatą. Jeigu to neįvyksta, jeigu uogienė yra tik saldi ir kvepia tik virtu cukrumi, vadinasi, ji sugadinta, pervirta.

Trečia, uogos, nesupjaustyti ir supjaustyti skiltelėmis vaisiai verdant turi pasidaryti skaidrūs. Tai rodo, jog uogienė gerai išvirta. Kai vaisiai pasidaro skaidrūs, daugiau nebereikia virti, net jeigu vis dar susidaro šiek tiek putų. Tinkamai išvirtos uogos ir vaisiai tolygiai pasiskirstys uogienėje.

Jeigu išvirtos uogos sukrinta ant dugno ir virš jų susikaupia sirupas, vadinasi, uogienė išvirta blogai, nepakankamai, sirupas per skystas ir gali greitai surūgti. Bet jeigu uogos iškyla į paviršių, vadinasi, nors ir tinkamai buvo išvirtas sirupas, pačios uogos neišvirė, jos gali laikomos arba supelyti, arba dėl jų surūgti visa uogiene.

Petraukos būtinos

Uogienę reikia virti su pertraukomis. Pavyzdžiui, uogienei pavirus 15-20 minučių, nukelti ją nuo ugnies, palikti dvi tris valandas atvėsti, leisti sirupui įsigerti į uogas, po to virti dar 10-15 minučių. Taip lengviau išvengti ir pervirimo.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus