• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Aronijos - ne itin skanios, bet vertingos

Autorius: Lietuvos Sveikata
2010-10-08 17:00:00

Aronijos - ne itin skanios, bet vertingos
Jupiterimages.com
Aronijos - juodos aitrokos uogos. Gal ir ne itin skanios, tačiau kokios vertingos!
Aronijose žmogaus organizmui naudingo vitamino P yra 2 kartus daugiau negu juoduosiuose serbentuose ir net 20 kartų daugiau nei obuoliuose bei apelsinuose. Uogose taip pat yra karoteno, vitaminų B1, B2, B6, C, E, K, PP; mikroelementų: kobalto, boro, molibdeno, vario, fluoro.

Aronijų uogas galima džiovinti, iš jų gaminamos sultys, sirupai, kompotai, uogienės, džemai. Kadangi šios uogos ne itin kvapios ir ryškaus skonio, ruošiant jų atsargas žiemai aronijas maišykite su rūgščiais vaisiais bei uogomis. Šių uogų galima naudoti nespalvingų uogų ar vaisių sultims nuspalvinti.
Iš aronijų galima pasigaminti acto, išsiskiriančio ne tik nuostabia rubinų spalva, bet ir pikantišku skoniu. Patiekalai su šiuo actu - labai originalūs.

Gydomųjų savybių turi tiek šviežios, tiek džiovintos aronijos, jų žiedai ir šaknys. Šių uogų ir jų sulčių siūloma vartoti profilaktiškai, sergant hipertenzija ir ateroskleroze. Aronijos naudojamos gydant diabetą, mažakraujystę, skydliaukės, inkstų, kepenų, tulžies pūslės ligas.

Svarbu:
- Aronijose yra labai daug kraujo krešumą didinančių medžiagų. Todėl tiems, kurių padidėjęs kraujo krešumas, ir sergantiesiems tromboflebitu prieš vartojant aronijų vaisių ir jų produktų būtina pasitarti su gydytoju. Taip pat aronijų negali vartoti žmonės, sergantys skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, tie, kurių skrandžio sulčių rūgštingumas yra padidėjęs.

- Per dieną pakanka suvalgyti 50-100 g aronijų.
 
Receptas Jums!

Aronijų ir obuolių uogienė

Reikės:
- 2 kg aronijų,
- 600 g obuolių,
- 3 kg cukraus,
- 4 stiklinių vandens,
- 10 g citrinų rūgšties,
- 2 šaukštų vanilinio cukraus.
 
Aronijas perrinkti ir keletui minučių suberti į verdantį vandenį. Perlieti šaltu vandeniu ir nuvarvinti. Iš vandens ir cukraus išvirti sirupą, supilti ant uogų. Jas užvirinti ant silpnos ugnies ir pavirti 5 min. Palikti per dieną, paskui vėl užvirinti. Obuolius nulupti ir supjaustyti. Suberti į aronijas ir maišant pavirti 20 min. Suberti citrinų rūgštį, vanilinį cukrų, išmaišyti ir dar šiek tiek pakaitinti. Supilstyti į stiklainius ir užsukti.
 
 
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​
Gairės: uogienė, aronija


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus