• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Bakterijų pavojus virtuvėje

Autorius: Mama.lt
2011-10-06 11:37:00

Bakterijų pavojus virtuvėje
Freedigitalphotos nuotr.
Nors idealiai švari aplinka virtuvėje atrodo būtina, čia kontroliuoti situaciją neretai būna itin sunku. Numanote, kad pagrindiniai bakterijų „šiltnamiai“ – nutekamasis vonios kriauklės vamzdis ir indų plovimo kempinėlė? Deja, pavojai slypi ne tik juose!

Bakterijų tranzitas

Visų pirma virtuvėje labai svarbu bakterijų keliavimo būdas. Virtuvėje nuolat prie įvairių paviršių liečiasi ir daržovės, ir žalia mėsa ar žuvis, ir termiškai neapdoroti pieno produktai. Todėl norint garantuoti švarą svarbu, kad skirtingi produktai nepatektų ant vieno paviršiaus. Tai reiškia, kad daržovių, sūrio, duonos gaminių negalima pjaustyti tuo pačiu peiliu ir ant tos pačios lentelės, ant kurios pjaustote žalią mėsą ar žuvį. Turėkite tam atskiras, skirtingų spalvų ar formos (kad nesumaišytumėte) lenteles.

Pjaustymo lentelės higiena

Kaskart panaudotą pjaustymo lentelę ją būtina kruopščiai nuvalyti. Tikriausiai kasdien tai padarote indų plovikliu ir šiurkščia kempinėle. Tačiau iki pilnos laimės (o tiksliau – visiškos švaros), lentelei gali pritrūkti ir keleto dezinfekuojančių akcentų:

•    Lentelė perliejama karštu vandeniu, nuvaloma šiurkščia muiluota kempinėle.

•    Ant kempinėlės užbėrus rupios druskos bus lengviau nuvalyti ir smulkesnius nešvarumus. Po to dar kartą gerai nuplaukite lentelę.

•    Šalia indų ploviklio ir virtuvės kempinėlės patogu turėti indą su džiovintomis citrinos skiltelėmis – jas sudrėkinusi galėsite patogiai ir greitai pavalyti įvairias ant virtuvės paviršių esančias dėmeles bei lentelę aromatizuoti.

•    Kartais pravers ir stipresnė dezinfekcija. Užpurkškite ant lentelės 3 proc. vandenilio peroksido, palaikykite 10 min. ir nuplaukite. Tada užpurkškite balto acto, taip pat palaikykite 10 minučių ir nuplaukite.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus