• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Beržų sula  1 

2008-04-02 00:00:00

Beržų sula

Daugeliui turbūt žinoma, kad prasidėjus pavasariui beržai turi savybę gausiai išskirti sulą. Ji pradedama leisti anksti pavasarį, kai augaluose vyksta sulčių judėjimas, ir baigiama, kuomet išsprogsta pumpurai.

Beržų sula - skanus, stiprinantis, gaivinantis ir naudingas gėrimas. Nuo senų laikų žinoma, jog pavasarinėje beržo suloje yra labai daug vitaminų ir ją gerti sveika. Tačiau kad nedingtų visos vertingos sulos savybės, būtina žinoti kada, kaip ir į kur ją rinkti.

Kur ir kaip rinkti

Sulą galite rinkti iš visų beržų, bet patariama vengti medžių, augančių šalia judraus kelio. Nepakenkdami medienai, iš šiaurinės medžio pusės 70 cm aukštyje grąžtu pragręžiama iki 5 cm gylio skylė. Į ją įstatomas medinis latakėlis, kuriuo lengvai į jau paruoštą indą tekės medžio sultys. Geriausiai rinktis stiklinį indą. Dėl plastikiniuose induose esančių cheminių medžiagų sula gali įgauti specifinį skonį.

Baigus rinkti sulą, angą reikia užkišti mediniu kaiščiu, kad apsaugoti medį nuo galimų ligų.

Nepamirškite, kad šviežia sula greitai rūgsta.

Kuo naudinga

Suloje yra apie 0,5-2 % sacharidų (gliukozė, fruktozė), vitaminų C, PP, kalcio, kalio, geležies druskų, organinių rūgščių ir daug kitų vertingų mineralinių medžiagų.

Šviežia beržų sula gydo skrandžio žaizdas, galvos skausmus, bronchitą, kosulį, skorbutą, kepenis, padeda sergant inkstų akmenlige, reumatu, radikulitu, artritu ar podagra. Reguliuoja medžiagų apykaitą, bendrai stiprina ir valo organizmą, skatina audinių regeneraciją. Taip pat vartojama trūkstant vitaminų.

Kad sula teiktų naudos gydant ligas, reikia išgerti apie 2 litrus per dieną. Kitais atvejais geriama po stiklinę 3 kartus per dieną, likus pusvalandžiui iki valgio.

Kaip teisingai laikyti

Jei negersite šviežios sulos iš karto, norite ją išsaugoti kuo ilgiau, tuomet užsukite stiklainį ir laikykite jį šaldytuve.

Tačiau ilgiau nei 2 – 3 dienas sulos geriau nelaikykite, nes ji gali iš gydomojo gėrimo virsti nuodais.

Jei beržų sulą užkonservuosite, tuomet galėsite ją laikyti keletą mėnesių.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
Sula
2012-03-22 15:35:53
BERŽŲ SULA Vilniuje, fasavimas po 3 ltr vnt 6 lt
tel. 8 633 84200
Nuolaidos ir akcijos
Eli.lt Testai
 
 
 
  of the season  
 
 
  10d dieta  
 
 
  Busiu  
 
 
  persikine oda, kurgi tu???  
 
 
  Pargrįžau...