• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Bulvė - geros nuotaikos daržovė

Autorius: Vincentas Sakas
2011-10-05 17:18:00

Bulvė - geros nuotaikos daržovė
freedigitalphotos.net

Turbūt ne visi žino, kad paprastose bulvėse yra panašių medžiagų kaip ir bananuose, kurios skatina geros nuotaikos hormono - seratonino išsiskyrimą. Kaip išsirinkti ir gaminti bulves, kad jos būtų naudingos organizmui?


Bulvių laikyti šviesoje negalima, kadangi jos pažaliuoja ir jose atsiranda nuodingos medžiagos  – solanino. Jis sukelia pilvo skausmus, viduriavimą, galvos, gerklės skausmą, ardo raudonuosius kraujo kūnelius - eritrocitus bei slopina nervų sistemą. Bulvių nepatartina laikyti ir šilumoje, kadangi jos labai greitai praranda vitaminą C. Kuo ilgiau bulvė išlaikyta ir turi daigų, tuo jos maistinė vertė yra mažesnė.

 

Kaip išsirinkti ir gaminti?


Renkantis bulves, svarbu atkreipti dėmesį į jų dydį. Nesirinkite labai didelių bulvių, kadangi jose gali būti sukaupta daugiau organizmui kenksmingų medžiagų – nitratų, švino ir kt., todėl pačios tinkamiausios yra vidutinio dydžio bulvės. Verdant, nereikėtų bulvių pjaustyti labai smulkiai, kadangi taip į vandenį patenka daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų, dėl to nepatariama ir nuskustų bulvių mirkyti vandenyje. Lupti bulves reiktų labai plonai, kadangi prie odelės yra susikaupęs didžiausias kiekis naudingų medžiagų. Verdant bulves reiktų dėti jas jau į verdantį vandenį, ir jo turėtų būti kuo mažiau, kad tik apsemtų bulves. Jaunų bulvių niekada nereikia skusti – užtenka labai švariai nuplauti šaltu vandeniu (karštas vanduo kenkia ir maistinei vertei, ir skoniui).

 

Mažytes bulvytes virti reikia su kaproniniu puodų šveitikliu: bulvytes nuplaukite ir sumeskite į verdantį pasūdytą vandenį kartu su šveitikliu. Verdant besivartydamas šveitiklis gražiai nugramdys bulvyčių lupenas.


Bulvė – kaip antroji duona, visiems prieinama daržovė. Joje daug augalinės kilmės baltymų, todėl ji retai sukelia alergines reakcijas. Neverta šildyti vakarykščių bulvių, kadangi jos būna maistiniu požiūriu visai nenaudingos organizmui. Bulvių košę geriausia gardinti šaukštelių alyvų aliejaus, nes jame gausu polinesočiųjų riebiųjų rūgščių.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus