• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Gardžiausias arbūzas – kaip išsirinkti?  4 

Autorius: pagal Edinstvennaya.ua
2010-08-18 15:12:00

Gardžiausias arbūzas – kaip išsirinkti?
Jupiterimages nuotr.
Jei mandarinai daugybei lietuvių neišvengiamai asocijuojasi su Kalėdomis, tai arbūzai – žinoma, prabėgančių atostogų ir rugsėjo vaisius (nesvarbu, kad žinynuose ir enciklopedijose jis vadinamas daržove). Nors mūsų kraštuose arbūzai neauga, noriai ir iki soties skanaujama atvežtinių. Tik, deja, nuolat susiduriame su problema: kaip išsirinkti tinkamiausią? Kad būtų ir prinokęs, ir sultingas, ir pakankamai saldus?

1.    Geriau nepirk arbūzo nesulaukusi rugpjūčio vidurio. Net ir pačios ankstyviausios jų veislės prinoksta tik paskutinėmis liepos dienomis. Visi, kuriuos įsigyji anksčiau, būna užauginti ir nokinti dirbtinėmis sąlygomis.

2.    Jei prinokusį arbūzą paplekšnosi delnu – garsas turėtų būti duslus.

3.    Gerai prinokęs arbūzas gurgžda net ir nestipriai jį spustelėjus.

4.    Niekada nepirk įskilusio arbūzo.

5.    Pažvelk, kokie arbūzai sudėti parduotuvės konteineryje. Aiškiai didesnis už kitus arbūzus veikiausiai bus pernokęs, mažiausias – neprinokęs. Rinkis vidutinio dydžio.

6.    Didelė balta dėmė viename šone – patikimas požymis, kad arbūzas dar neprinokęs. Ši dėmė turėtų būti kuo mažesnė.

7.    Prinokusio arbūzo žievę lengva įbrėžti nagu.

8.    Niekada nepirk arbūzų, pardavinėjamų šalikelėse. Nuskintas arbūzas „kvėpuoja“, jis lengvai sugeria toksinus iš aplinkos, o prie judrių kelių jų, kaip žinia, netrūksta.

9.    Nudžiūvusi arbūzo „uodegėlė“ tikrai neparodo, kad arbūzas prinokęs.

10.    Perpjauto arbūzo „baltoji“ dalis turi iš tikrųjų būti balta. Kuo ji geltonesnė – tuo daugiau vaisius augdamas sugėrė nitratų.

11.    Namuose perpjovus arbūzą jo minkštimo gabalėlį pamerk įstiklinę su vandeniu. Jei vanduo nusidažė rausvai – vadinasi, tavo arbūzas iš tikrųjų yra paspalvintas maistiniais dažais. Augintojai ir prekeiviai kartais imasi ir tokių gudrybių.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
Algis
2011-09-09 00:36:16
Dažniausiai vadovaujuosi šiais kriterijais :D http://skaitalas.lt/2011/02/07/kaip-issirinkti-arbuza/
ndgtatkihnv deolkun gya
2010-08-28 13:20:20
1085bay65
aeyfejua vdhyuaery
2010-08-28 13:17:43
4920168490346