• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Geri patarimai, kaip gaminti žuvį

2008-12-24 00:00:00

Geri patarimai, kaip gaminti žuvį
"Gamma" nuotr.

Žuvis - lengvai pasisavinamų baltymų šaltinis (jų yra iki 25 proc.), o mineralinėmis medžiagomis bei vitaminais ji lenkia mėsą. Beveik visos žuvys turi nuo 0,2 iki 35 proc. riebalų, kurių sudėtyje yra itin vertingų organizmui polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A, D, C, PP, E, B, lengvai virškinama ir pasisavinama organizmo.

Geri patarimai, kaip doroti žuvį:

  • nuskutami ar kitaip pašalinami žvynai, nugaros pelekai, o nuo bežvynių žuvų pašalinamas gleivių sluoksnis, po to žuvis skrodžiama, išplaunama, jei reikia, supjaustoma ir antrą kartą išplaunama,

  •  sunkiai nuskutami žvynai lengviau nusiims, jei žuvį 25-30 sekundžių panardinsite į verdantį vandenį,

  • dorojant žuvį susidaro apie 15-20 proc. atliekų, o jei dar pašalinsite galvą, jų padaugės dar apie 15proc., o ruošiant žuvies filė, atliekų būna iki 60 proc.,

  • ruošiant filė, reikėtų pirmiausia žuvį išdoroti, po to pjauti išilgai ir padalyti pusiau (vieną pusę su stuburo kaulais, kitą be jų), pašalinti stuburą.

Geri patarimai, kaip gaminti žuvį:

  • kepti geriausiai žuvis, kurių mėsa labai sultinga (menkė, riebi silkė, sardinė, ungurys),

  • žuvį geriausia gardinti dviem, trim prieskoniais - tuomet jie pašalina nepageidautinus kvapus ir sustiprina žuvies skonį,

  • žuviai gardinti labiausiai tinka juodieji ir baltieji pipirai, saldžioji paprika, bazilikai, kalendra, čiobreliai, petražolės, švelnūs prieskoninių žolių mišiniai, mišiniai su citrina,

  • virti geriausia žuvis, kurių mėsa standesnė (šamas, keta, kuprė, tunas), o sultingumą galima kompensuoti padažais,

  • kepti ir virti tinka sterkas, jūros lydeka, ešerys,

  • kad žuvis išlaikytų savo skonio savybes, ją geriausia virti sultinyje, gautame verdant maistines žuvies atliekas,

  • jeigu žuvis ruošiama su oda, ją prieš kepimą ar virimą reikėtų keliose vietose įpjauti,

  • prieš kepant ant iešmų ar grotelių žuvį reikėtų lengvai pamarinuoti.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
Plaukuciu atgaivinimas
Eli.lt Testai