• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Grūdai – sveikatos eliksyras. Kaip paruošti?

Autorius: Parengė Raimonda Mačiulytė
2009-11-27 12:15:00

Grūdai – sveikatos eliksyras. Kaip paruošti?
jupiterimages nuotr.

Yra pačių įvairiausių grūdų paruošimo būdų, tačiau pačius sveikiausius yra išskyręs G. Malachovas savo knygoje „Organizmo valymas ir tinkama mityba“. Mes juos ir pristatysime. Bestselerių autorius teigia, kad įvairių kruopų košių virimo bendros taisyklės yra tokios: kruopas 2-3 valandas užmerkti. Paskui vandenį nupilti, užpilti šviežio vandens, užvirinti, po to nukelti nuo ugnies ir šiltai apvynioti, kad šustų. Paskui įdėti pagal skonį sviesto, pasaldinti arba pasūdyti, nors tai nerekomenduojama.

Galima košes virti ir žolių nuoviruose, tai suteiks joms pikantišką skonį bei gydomąsias savybes. Tada kruopas reikėtų mirkyti 12 valandų. Paskui drobiniame maišelyje (nebūtinai) užplikinti žoles, vandenį nuo kruopų nupilti ir jas užpilti nuoviru. Kai užverda, puodą šiltai apvynioti ir palaikyti. Paskui įdėti sviesto ar ko kito pagal skonį.

Kaip košė paruošta, galima keptuvėje paspirginti svogūnų, morkų, ar kokį kitą padažą. Svogūnai kepinami tol, kol išnyks jų kartumas. Padažams vartojamas augalinis aliejus. Kai padažas paruoštas, į keptuvę suberti košę ir viską gerai išmaišyti. Truputį palaikius, košę valgyti šiltą.

Daiginti kviečių grūdai

Daiginti grūdai - vertingiausias maistas žiemą, kai trūksta šviežių daržovių bei vaisių. O kaip juos daiginti?

Kviečių grūdus nuplauti ir suberti į lėkštę, kurios dugne patiesta šiltu vandeniu sudrėkinta drobelė. Iš viršaus grūdus pridengti  tokia pat šlapia audinio skiautele. Lėkštę palikti 22-23?C temperatūroje, kartkartėm suvilgant viršutinę drobelę, kol grūdai sudygs. Didžiausia biologinė grūdo vertė, kai daigelis prasikala 1-1,5 mm.

Daigintuose grūduose daug vitaminų, ypač B grupės ir E, fermentų, mikroelementų (luobelėje), be to, virškinant kviečių baltymus susidaro ypatingos medžiagos – endorfinai, būtini visoms žmogaus kūno ląstelėms ir psichikos stiprinimui. Jie itin naudingi žmonėms, kuriuos vargina sutrikusi medžiagų apykaita. Grūdai padeda susidoroti su infekcijomis, ypač su peršalimu. Stiprina imunitetą, padeda organizmui atjaunėti.

2 psl.
Puslapis 1 iš 3Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus