• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Indijos virtuvė: skonis ir sveikata vienoje lėkštėje  2 

Autorius: Moters Savaitė
2012-07-20 09:30:00

Indijos virtuvė: skonis ir sveikata vienoje lėkštėje
Freedigitalphotos.net
Geriausias būdas bent trumpam prisiliesti prie Indijos kultūros – pažinti jos virtuvę. Indų kulinarinės tradicijos – vienos seniausių ir populiariausių pasaulyje.

Originalių, savitų, populiarių nacionalinių patiekalų kiekviename šalies regione – ne du ir ne trys. Šimtmečiais čia virtuvės tradicijas pildė ir koregavo įvairių kultūrų įtaka. Portugalai į Indiją kadaise atvežė pipirus, kurie čia iškart prigijo ir išplito, prancūzai išmokė indus gaminti suflė, kepti bagetes. Tačiau bene stipriausią pėdsaką tradiciniuose indų patiekaluose įspaudė mongolai, valdę šią šalį keletą šimtmečių. Mongolų virtuvės palikimas – tokie patiekalai, kaip riebus ryžių plovas, pyragėliai su migdolų ir džiovintų vaisių įdaru.

Ajurvedos tradicijų lopšys

Indija – ne tik vegetariškos virtuvės, bet ir sveiko gyvenimo būdo, aprašyto Ajurvedos tradicijose, tėvynė. Kokiais principais pagrįsta sveiko maisto ir valgymo kultūros samprata? Pasak indų išminčių, valgant svarbu laikytis šių nuostatų:

  • Valgyti visada tuo pačiu laiku. Po lengvų pusryčių iki kito valgymo turėtų praeiti ne mažiau kaip 3 valandos, o po sočių pietų – penkios;
  • Valgyti privalu tik malonioje, ramioje aplinkoje. Indų išminčiai tiki, kad pačios geriausios sąlygos virškinimui sudaromos tada, kai žmogus nusiteikęs pakiliai, jaučiasi ramus ir laimingas;
  • Maisto produktus derinti tarpusavyje. Vienu metu valgyti tik tuos produktus, kurie neužgožia vienas kito. Pavyzdžiu, ryžiai gerai dera su daržovėmis, rauginto pieno produktai – su grūdais ir vaisiais;
  • Dalintis maistu su kitais. Bet koks maistas – dievų dovana, jos negalima slėpti nuo aplinkinių;
  • Laikytis švaros. Maistas turėtų būti gaminamas tik švarutėlėje virtuvėje, o valgoma – tik švariomis rankomis;
  • Valgyti neskubant. Negalima prisivbalgyti per daug, užtenka pusės to, ko norėtųsi, kad liktų pakankamai vietos vandeniui ir orui;
  • Valgis neužgeriamas. Vedose sakoma, kasd maistą skrandis virškina pasitelkęs ugnies energiją, o ją, kaip žinia, vanduo tik užgesintų.
Prieskonių karalystė

Šiandien Indijos virtuvės pagrindas – įvairiausios daržovės, žuvis, miltų gaminiai, paplotėliai puri, taip pat įvairūs pieno produktai. Indijos virtuvė taip pat neįsivaizduojama be prieskonių, kurie padeda atskleisti įvairių produktų skonių niuansus, jų dedama į kiekvieną patiekalą, net desertus. Juk, pasak Ajurvedos, kiekviename patiekale turi derėti 3 pagrindiniai skoniai: saldus, rūgštus ir kartus. Tiesa, net ir dešimtimi prieskonių pagardintas maistas neturėtų būti pernelyg aštrus, prartasti savo natūralų aromatą.

Labiausiai paplitę prieskoniai: kuminas, kalendros, garstyčių sėklos, juodieji pipirai, kardamonas, ciberžolė, cinamonas, gvazdikėliai, muskato riešutai, aguonos. Tik Indijos virtuvei būdingas niuansas – prieš beriant prieskonius į maistą juos apkepinti, kad sustiprėtų aromatas. Paskrudintų prieskonių mišinys vadinamas masala. Beje, aštrūs prieskoniai Indijoje nuo seno naudojami ne tik maistui pagardinti, bet ir kaip puikus antiseptikas. Prie kiekvieno patiekalo čia tradiciškai patiekiama ir lėkštė su anyžių lapais, kurie kompensuoja pernelyg aštrų patiekalų skonį.

Ypatingą vietą Indijos virtuvėje užima garsieji kario prieskoniai. Tik čia jie paprastai naudojami ne milteliais, kaip kitose šalyse. Karis – tai visa grupė įvairiausių receptūrų, kurios suteikia originalumo net ir pačiam paprasčiausiam patiekalui, pavyzdžiui, ryžiams. Į kario sudėtį gali įeiti net kelios dešimtys skirtingų priekonių, bet jo pagrindas visada lieka ciberžolė.

Kas dažniausiai dedama ant stalo?

Vienas populiariausių indiškų patiekalų – daržovių ir lęšių sriuba dal. Taip pat įvairiuose šalies regionuose gausiai vartojamas rūgpienis arba jogurtas, patiekiamas su kari – dahi. Indų virtuvės stale garbingą vietą užima ir šviežias minkštas naminis sūris panyras.

Tarp gėrimų išskirtinė pozicija, be abejo, tenka arbatai. Čia ji ruošiama su pienu, cukrumi ir prieskoniais. Puikiai atgaivina tradicinis citrinų gėrimas nimbu-pani, su vaisiais išplaktas jogurtas lasi, taip pat mango sultys, sumaišytos su kokoų pienu, geriamos tiesiai iš kokoso kevalo.

Tačiau tikrąją šlovę Indijos virtuvei atnešė saldūs patiekalai. Indiją, o kartu ir Vakarų Bengaliją, vadina pasaulio saldumynų lopšiu. Čia desertai gaminami tik iš sveikų, maistingų produktų – pieno, šviežių vaisių, grūdų, riešutų, medaus. Išskirtiniu skoniu lepina indiški ledai su kardamonu, pistacijomis ir šafranu – kulfi.

O įdomiausia yra tai, kad ajurvedos tradicijos leidžia mėgautis saldumynais tiek, kie norisi. Juk saldumynai – tai pats didežiausias malonumas ir palaima. Tad gero jums apetito ir būkite sveiki!



Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
Gerda
2017-02-03 15:59:41
Mėgstu Indijos virtuvę. Dažnai gaminu, tad indišku prieskonių mišinys pas mane baigiasi akimirksniu.
klik
2012-07-20 11:44:33
http://www.myperfectinternet.com/?refid=ad720d50