• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Japoniškos virtuvės ypatumai  2 

2009-01-30 00:00:00

Japoniškos virtuvės ypatumai
"lsveikata.lt"; "Jupiterimages" nuotr.

Ilgus amžius Japonija buvo smarkiai izoliuota, todėl maisto gaminimo tradicijos “virė” savam katile, į kurį neįsileisdavo prašalaičių. Gamindami maistą japonai visuomet stengiasi pabrėžti patiekalą, jo išvaizdą ir išryškinti skonio savybes.

       Nuo kitų pasaulio virtuvių Japonų skiriasi keliais pagrindiniais bruožais:

  • patiekalų gausa, kai stengiamasi patiekti kuo įvairesnių patiekalų ir po truputį (tačiau daugiausia vyrauja jūros gėrybės),

  • sezoniškumu, kuris atsispindi patiekalų pateikime ir dekoravime,

  • beveik visi japonų patiekalai būna labai mažai termiškai apdoroti,

  • kulinarijos gaminiai japonų virtuvėje dažnai primena meno kūrinius ir prilyginama menui.

Ryžiai  ir iš jų gaminami sušiai yra pagrindiniai japonų virtuvės produktai. Japonijoje taip pat labai populiari žuvis ir kitos jūros gėrybės.

Tradiciniam japonų užkandis - suši - japoniškos virtuvės vizitinė kortelė. Šis patiekalas turi savo formą - virtų ryžių ritinėlį su žalia žuvimi, jūros gėrybėmis arba daržovėmis.

Sušis yra neriebus ir labai maistingas, nes jame esanti žuvis yra baldymų ir omega-3 rūgščių, vitaminų, jodo, angliavandenių šaltinis. 7-9 gabalėlių rinkinyje yra tik apie 400 kalorijų.

Bet kokios rūšies sušiams pagaminti reikės: japoniškų ryžių (trumpagrūdžių arba apvaliųjų), ryžių acto, “nori” - džiovintų jūros dumblių lakštų, “gari” - marinuoto imbiero, “asabi” - žalios japoniškų krienų pastos, sojų padažo, bambukinio kilimėlio sušiams vynioti ir lazdelių valgymui.

Įdarus sušiams galima rinktis kuo įvairiausius: agurkus, žalią lašišą, krabų lazdeles, avokadą ar šviežią tuną. Visus šiuos produktus reikėtų supjaustyti ilgomis, maždaug piršto storumo juostelėmis. Sušiai nesukibs, jei juos darysite ir iš ilgagrūdžių birių ryžių.
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
sushiu megeja
2009-02-01 16:53:46
www.hanabi.lt ;)
Klaideles
2009-01-30 18:50:43
krienai - wasabi, o ne asabi :)