• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Jaunystės ir sveikatos eliksyras iš alyvuogių

Autorius: Moters Savaitė
2013-12-19 10:00:00

Jaunystės ir sveikatos eliksyras iš alyvuogių
freedigitalphotos.net
Alyvuogių aliejus – tai aliejus, spaudžiamas iš alyvmedžio uogų. Tai vienas seniausiai žmonijai žinomų aliejų, naudotas Senovės Egipte, Senovės Graikijoje ir Finikijoje, apipintas legendomis, apdainuotas senovės poetų eilėse.

Be alyvuogių aliejaus neįsivaizduojami Viduržemio regiono virtuvės patiekalai – čia jis naudojamas gausiai ir visur. Beje, kaip tik dėl alyvuogių aliejaus Viduržemio virtuvė laikoma viena sveikiausių pasaulyje. Tai vertingas dietinis produktas, kuriame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių ir polifenolių.

Aliejaus rūšys

Geriausiu ir prabangiausiu laikomas Virgin olive oil – šios rūšies aliejuje yra mažiausias rūgštingumo procentas, o kuo rūgštingumas mažesnis – tuo geresnė aliejaus kokybė. Šios rūšies aliejus dar dalomas į 3 kategorijas:

Ekstra virgin (ypač tyras) – jo rūgštingumas mažesnis nei 1 %, alyvuogės renkamos rankomis (tai garantuoja, kad bus surinktos tik prinokusios alyvuogės, o ne mechaniniu būdu nuskintos pusžalės ir paskui nokintos patalpoje), aliejaus spaudimas pradedamas ne vėliau kaip per 24 valandas po alyvuogių surinkimo. Aliejai, turintys pavadinime „extra“, yra pirmojo spaudimo. Tiesa, specialistai įsitikinę, kad didžioji dalis mūsų parduotuvėse esančio šios rūšies aliejaus tik minimaliai atitinka jam keliamus reikalavimus. Geriausios kokybės aliejaus galima įsigyti specializuotose parduotuvėse.

Average virgin – gaminamas iš labiau prinokusių vynuogių, jo rūgštingumas didesnis, apie 1,5 procentus.

Strong virgin – aliejaus rūgštingumas viršija 2 procentus.

Populiarios ir ne tokios brangios aliejaus rūšys:

Refined Olive Oil. Gaunamas chemiškai rafinavus „virgin olive oil“. Tai pagerina aliejaus skonį, jį nuskaidrina ir suteikia tinkamą spalvą. Susilpninamas ir daugeliui žmonių ne itin malonaus alyvuogių kvapo, tačiau kartu netenkama ir dalies maistingųjų medžiagų.

Olive Oil. Šis aliejus gaunamas rafinuojant alyvuogių minkštimą ir odeles. Dar šviesesnis, bekvapis aliejus.

Olive-Pomace Oil. Tai alyvuogių išspaudų aliejus, gaunamas perdirbant alyvuogių žaliavą, likusią po ankstesnių spaudimų. 

Aliejaus gamybos lyderė – Ispanija. Čia pagaminama 36 procentai visoalyvuogių aliejaus. Kiek mažiau jo gaminama Italijoje ir Graikijoje, ir tik visai po truputėlį – Turkijoje, Sirijoje, Tunise, Maroke, Čilėje, Argentinoje, JAV ir kt. Užtai daugiausia šio aliejaus suvartoja Graikai – pasakstatistikos, čia kiekvienas žmogus per metus suvartojapo 23,7 kg alyvuogių aliejaus – tai yra net dešimčia procentų daugiau nei jo tenka vidutiniam statistiniam italui ar ispanui.

Priklausomai nuo vietovės, kurioje augo alyvmedžiai, jų rūšies ir gamtinių sąlygų, skiriasi ir išspausto aliejaus spalva, kvapas bei skonis. Ispaniškas aliejus – sodrios aukso spalvos, jo aromatų puokštė išsiskleidžia vaisių ir migdolų natomis. Itališkas aliejus išsiskiria sodriai žalia spalva, yra pikantiškai aitrus, jo kvapas primena žoleles ir prieskonius. Graikiškas – švelniau žalsvas, vertinamas dėl išraiškingo stipraus skonio ir kvapo. 

Kokybišką alyvuogių aliejų būtina laikyti tamsaus stiklo buteliuose. Laikant aliejų plastikiniuose buteliuose jame esančims rūgštims kontaktuojant su plastiku prasideda cheminė reakcija, kuri gali paveikti aliejaus kokybę. 

Ir maistas, ir vaistas

Nuo seno tikėta, kad alyvuogių aliejus stabdo organizme senėjimo procesus. Daugybė mokslinių tyrimų tik patvirtina įvairialypę šio aliejaus naudą organizmui.

Alyvuogių aliejaus cheminę sudėtis unikali. Tai pats maistingiausias iš visų aliejų, jame gausu mononesočiųjų Omega-9 ir Omega-7 rūgščių, mažinančių blogojo ir didinančių gerojo cholesterolio koncentraciją kraujyje. Kaip tik todėl žmonėms, reguliariai vartojantiems alyvuogių alieju,mažėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. 

Aliejuj esanti linolio rūgštis stiprina ląstelių membranas, teigiamai veikia gleivines.

Vitaminai A, B, C, D, E, F, K aktyviai kovoja su lisvaisiais radikalais, stiprina kaulų ir raumenų audinį, gerina virškinamojo trakto veiklą.

Sveikatos sumetimais aliejus vartojamas po 1 šaukštą rytais, ant tuščio skrandžio. Tai padeda valyti organizmą, šalinti iš jo toksinus bei šlakus. Toks rytinis ritualas – taip pat ir puiki hemorojaus profilaktika.

Alyvuogių aliejaus rekomenduojama vartoti žmonėms, sergantiems kepenų ligomis – aliejus palengvins tukžies išsiskyrimą. 

Vyrams rekomenduoja šaukštą aliejaus užkąsti šaukštu medaus – senovės graikai tikėjo, kad tai galingas potenciją stiprinantis vaistas.

Alyvuogių aliejus laikomas ir pačia geriausi drėkinamąja priemone odai bei plaukams, pašildyto aliejaus kaukės veidui ir plaukams, įtrynimai kūnui dovanoja grožį ir jaunystę, odai – stangrumą, plaukams – žvilgesį. Šiuo aliejumi praturtinama ir daugybė prabangių kosmetinių priemonių sudėtis.


Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus