- 10 gardžiausių ir sveikiausių rudens sezono glotnučių
- Mėsainis su vištienos liulia kebabais – naujiena ar dar vienas tobulo mėsainio receptas?
- Paprasčiau nebūna: naminių ledų receptai per penkias minutes
- Kaip namų šeimininkė tapo virtuvės šefe ir kulinarinės laidos vedėja?
- Pikčiausias katinas pasaulyje (foto)
- Renkamės naujus vonios baldus: į ką atkreipti dėmesį?
- Mišku kvepianti žaliaskarė ar dirbtinė eglutė: ką rinktis?
- Mažytės Kalėdų eglutės mieloms šventėms (foto)
- Padangos ir jų evoliucija iki šiandien
- Žieminės padangos: kaip išsirinkti tinkamas?
- 1. Kūno signalai 10
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 641
- 5. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 6. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 7. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 8. Nėštumo požymiai be testo 14
- 9. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 10. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 1. 10 kiekvieno Zodiako principų 31
- 2. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 3. Nėštumo požymiai be testo 14
- 4. Kūno signalai 10
- 5. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 641
- 6. Jo idealas pagal Zodiaką 16
- 7. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 8. 3 gėrimai lieknėjimui 6
- 9. Skilinėja plaukų galiukai! Ką daryti? 1
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
- 1. Zodiako ženklai ir meilė 24
- 2. Seksas pagal asmenybės tipus (I dalis) 3
- 3. Kūno signalai 10
- 4. Oksana Pikul erotinė fotosesija (N-18) 641
- 5. Ką vyrai galvoja po sekso? 10
- 6. Gėdingos ir neįprastos sekso istorijos 1
- 7. 5 sekso rekordai 8
- 8. Moterų frazės, kurios erzina vyrus 4
- 9. „Simpsonų“ kūrėjas planuoja serialą kurti iki mirties
- 10. Ombré nagų lakavimas (video pamoka) 2
Ką padėti ant krizės stalo? 1
2009-11-25 08:20:00

jupiterimages nuotr.
Ekonominė krizė kaip cunamio banga užliejo daugelį pasaulio šalių. Net ir tokios kažkada turtingos šalies, kaip Ukraina, dietologai sudarė ,,antikrizinį meniu“, siūlydami sąrašą produktų ir taisykles, kaip turėtų maitintis vidutinis ukrainietis.
Dietologai krize tik džiaugiasi – jų nuomone, tai pats geriausias laikas pasirinkti sveiką maistą, nes, jų teigimu, nebrangūs produktai paprastai ir yra sveiki.
Vartotojai turi peržiūrėti savo racioną ,,finansinės krizės biudžeto“ akimis: valgyti daugiau košių, vaisių, daržovių, apriboti saldumynų vartojimą, vartoti daugiau sulčių. Neverta atsisakyti nuo gyvulinės kilmės produktų, bet jų racione turi būti mažiau.
Kaip sudaryti meniu, kad nebūtų pakenkta sveikatai?
Mitybos specialistai siūlo savo racioną sudaryti remiantis tokia proporcija: 70 proc. augalinės kilmės produktų, 30 proc. – gyvulinės.
Specialistų teigimu, antikrizinis vidutinio ukrainiečio meniu turi būti toks:
Grūdiniai produktai (kruopos, duona ir makaronai, ryžiai, ankštiniai) – 350 g per parą.
Bulvės – 250 g; Kitos daržovės – 300 g; Vaisiai ir uogos – 300 g.
Saulėgrąžų aliejus - 25 g; Žuvis - 150 g.
Pienas ir pieno produktai – 300 g.
Mėsa - 150 g.
Kiaušiniai – 25 g.
Sultys – 200 ml
Gėrimai - 2 litrai per parą.
Maitinimosi specialistų teigimu, grūdinės kultūros ir bulvės visiškai pajėgios atstoti žmogaus energetinius dienos poreikius, todėl krizės metu šių produktų galima vartoti neribotai.
Košės – būtina raciono sudedamoji dalis, tačiau čia nekalbama apie greito paruošimo košes, o apie natūralias.
Galima šį ,,krizinį meniu“ pakeisti ir kitais, nacionaliniais pigesniais produktais. Pavyzdžiui: žuvis – brangus produktas, tačiau ji teikia du žmogaus organizmui reikalingus komponentus – jodą ir seleną.
Jei visuomenė naudos druską, praturtintą jodu, ir nacionalinį produktą – česnaką, tokiu būdu gaus šių elementų pakankamą kiekį.
Mėsą galima pakeisti pupelėmis, soja ar kitomis ankštinėmis kultūromis, kuriose baltymų daugiau, negu mėsoje, o amino rūgšties spektras artimas mėsos.
Brangūs vaisiai gali būti pakeisti daržovėmis, kuriose yra pagrindiniai reikalingi komponentai – vitaminas C, beta-karotinas ir kalis.
Svarbiausia taisyklė, kurią nuolat primena dietologai, tai maisto produktų įvairovė ir sveikų maisto produktų pasirinkimas.
Kiekvienu atveju mėsa bus sveikiau, negu dešra, žuvis – negu žuvies ,,burger“, rupi duona maistingesnė už baltą pyragą, žalioji arbata – už saldų gazuotą gėrimą, obuolys - už šokoladą.
Dietologai perspėja nevartoti saldžių konditerijos gaminių ir saldžių gazuotų gėrimų.
Chemija audringai įsiveržė į mūsų gyvenimą, ir mes valgome ne sviestą, o riebalų mišinį, geriam ne sultis, o saldų gėrimą, kurio sudėtis – cukrus, vanduo, dažikliai ir aromatinės medžiagos.
Reikia rinktis natūralius produktus, o ne chemizuotus, pavyzdžiui, medaus skonio avižiniai dribsniai, aviečių skonio jogurtas – tai faktiškai tas pats, kas apelsinų kvapo baldų polirolis ar citrinų kvapo tualetų valiklis.
Ukrainos dietologai tikisi, jog gal būtent krizė privers visuomenę atsisakyti chemizuotų produktų, o pradėti reikia nuo mažo – atidžiai skaityti produktų sudėties etiketes.
Dietologai krize tik džiaugiasi – jų nuomone, tai pats geriausias laikas pasirinkti sveiką maistą, nes, jų teigimu, nebrangūs produktai paprastai ir yra sveiki.
Vartotojai turi peržiūrėti savo racioną ,,finansinės krizės biudžeto“ akimis: valgyti daugiau košių, vaisių, daržovių, apriboti saldumynų vartojimą, vartoti daugiau sulčių. Neverta atsisakyti nuo gyvulinės kilmės produktų, bet jų racione turi būti mažiau.
Kaip sudaryti meniu, kad nebūtų pakenkta sveikatai?
Mitybos specialistai siūlo savo racioną sudaryti remiantis tokia proporcija: 70 proc. augalinės kilmės produktų, 30 proc. – gyvulinės.
Specialistų teigimu, antikrizinis vidutinio ukrainiečio meniu turi būti toks:
Grūdiniai produktai (kruopos, duona ir makaronai, ryžiai, ankštiniai) – 350 g per parą.
Bulvės – 250 g; Kitos daržovės – 300 g; Vaisiai ir uogos – 300 g.
Saulėgrąžų aliejus - 25 g; Žuvis - 150 g.
Pienas ir pieno produktai – 300 g.
Mėsa - 150 g.
Kiaušiniai – 25 g.
Sultys – 200 ml
Gėrimai - 2 litrai per parą.
Maitinimosi specialistų teigimu, grūdinės kultūros ir bulvės visiškai pajėgios atstoti žmogaus energetinius dienos poreikius, todėl krizės metu šių produktų galima vartoti neribotai.
Košės – būtina raciono sudedamoji dalis, tačiau čia nekalbama apie greito paruošimo košes, o apie natūralias.
Galima šį ,,krizinį meniu“ pakeisti ir kitais, nacionaliniais pigesniais produktais. Pavyzdžiui: žuvis – brangus produktas, tačiau ji teikia du žmogaus organizmui reikalingus komponentus – jodą ir seleną.
Jei visuomenė naudos druską, praturtintą jodu, ir nacionalinį produktą – česnaką, tokiu būdu gaus šių elementų pakankamą kiekį.
Mėsą galima pakeisti pupelėmis, soja ar kitomis ankštinėmis kultūromis, kuriose baltymų daugiau, negu mėsoje, o amino rūgšties spektras artimas mėsos.
Brangūs vaisiai gali būti pakeisti daržovėmis, kuriose yra pagrindiniai reikalingi komponentai – vitaminas C, beta-karotinas ir kalis.
Svarbiausia taisyklė, kurią nuolat primena dietologai, tai maisto produktų įvairovė ir sveikų maisto produktų pasirinkimas.
Kiekvienu atveju mėsa bus sveikiau, negu dešra, žuvis – negu žuvies ,,burger“, rupi duona maistingesnė už baltą pyragą, žalioji arbata – už saldų gazuotą gėrimą, obuolys - už šokoladą.
Dietologai perspėja nevartoti saldžių konditerijos gaminių ir saldžių gazuotų gėrimų.
Chemija audringai įsiveržė į mūsų gyvenimą, ir mes valgome ne sviestą, o riebalų mišinį, geriam ne sultis, o saldų gėrimą, kurio sudėtis – cukrus, vanduo, dažikliai ir aromatinės medžiagos.
Reikia rinktis natūralius produktus, o ne chemizuotus, pavyzdžiui, medaus skonio avižiniai dribsniai, aviečių skonio jogurtas – tai faktiškai tas pats, kas apelsinų kvapo baldų polirolis ar citrinų kvapo tualetų valiklis.
Ukrainos dietologai tikisi, jog gal būtent krizė privers visuomenę atsisakyti chemizuotų produktų, o pradėti reikia nuo mažo – atidžiai skaityti produktų sudėties etiketes.
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
- Plius dydžio modelis atkartojo „Victoria’s Secret“ nuotraukas (foto)
- Savaitės horoskopas (lapkričio 13 – 19 d.)
- Grožio astrologija: kada geriausia kirptis plaukus?
Rušiavimas: