• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kad šventinė taurė tikrai būtų tauri

2008-12-28 00:00:00

Kad šventinė taurė tikrai būtų tauri
Eli.lt, "Gamma" nuotr,

Kalėdos ir Naujieji Metai – tai iškilmingos šventės, kurios sunkiai įsivaizduojamos be pakeltos šampano taurės ar jaukaus pokalbio prie kavos puodelio ir brendžio taurės. Visi šventiniai gėrimai turi savas vartojimo tradicijas ir etiketą, kurio laikantis šventinė taurė išlieka gražia ceremonija, o ne užstalės tragikomedija. Tad kaip iš tikrųjų geriami jūsų pamėgti gėrimai?

 


Šampanas

Šampanas – vienas populiariausių šventinių gėrimų. Jis paprastai ženklina džiugiausius įvykius. Šampanas geriamas ir prieš valgį, ir valgio metu.

Kuo užkąsti? Užkanda turėtų atitikti paties šampano diktuojamą prabangą ir eleganciją. Prie šio gėrimo tinka vaisiai, brangus sūris, baltos mėsos gaminiai, paukštiena. O štai neretai prie šampano dovanojami šokoladiniai saldainiai tik sugadins gėrimo skonį. Beje, sakant tostą šampano taurė tik kilstelima, susidaužti nereikia, nes tai paspartintų burbuliukų kilimą ir nugaravimą, o juk būtent burbuliukai šampaną ir apgaubia ypatingo žavesio skraiste.

Iš ko gerti? Šampanas geriamas iš permatomų pailgų, į viršų kiek siaurėjančių taurių. Tokiose taurėse ilgiau išsilaiko burbuliukai ir gėrimo aromatas.

 


Portveinas

Portveinas – į vyną panašus, bet kiek stipresnis gėrimas, gaminamas šiaurinėje Portugalijos dalyje. Šis aukštos kokybės vynas turi savą gerbėjų ratą. Beje, laikantis Portugalijoje prigijusių tradicijų, moterys šio vyno negeria, jis – tik vyrų malonumas, dažnai "paskaninamas" cigaro dūmais. Skirtingų rūšių portveinas patiekiamas skirtingos temperatūros: baltasis atšaldomas ledu ir citrinų sultimis, portveinas "Vintage" patiekiamas kambario temperatūros, o gėrimas su nurodyta išlaikymo data – tik 16 laipsnių Celsijaus, nei daugiau, nei mažiau.

Kuo užkąsti? Idealus portveino kompanjonas – sūris. Taip pat tinka ir šokoladas, cukatos, skrudinti riešutai, vaisių ir uogų desertai.

Iš ko gerti? Portveino taurė – būtinai nespalvota, lygiomis plonomis sienelėmis. Pasak specialistų, idealu, jei taurė į viršų šiek tiek susiaurėja – taip ilgiau išlaikomas gėrimo aromatas. O portveino aromatas – ne mažiau svarbus, nei jo skonis. Beje, pripilama tik pusė taurės.

 


Vynas

Vynas pripažintas pačiu natūraliausiu ir bene sveikiausiu alkoholiniu gėrimu. Manoma, kad jis ne tik gerina virškinimą, bet net ir šiek tiek stabdo su maistu gaunamų kalorijų įsisavinimą. Baltieji sausi vynai patiekiami atšaldyti iki 12 laipsnių žiemą ir 8-10 laipsnių vasarą, o raudonieji sausi vynai žiemą patiekiami 18-20 laipsnių, vasarą – 16-18 laipsnių. Desertiniai ir muskatiniai vynai geriami kambario temperatūros.

Kuo užkąsti? Vynas dera prie daugelio patiekalų, todėl svarbiau aptarti, kas su vynu visiškai nedera. Geriant vyną jokiu būdu negalima rūkyti (taip prarandamas vyno skonis ir aromatas). Taip pat prie jo netinka citrusiniai vaisiai, riebios žuvys, maistas, pagardintas kario, vanilės, cinamono ir mėtos prieskoniais. Pusiau saldus vynas nepatiekiamas prie maisto, užpilto aštriu acto padažu, raudonasis – prie šokolado ir konservuotos žuvies. Šie tabu įvesti todėl, kad vynas yra gėrimas, leidžiantis  aiškiau pajusti valgomo maisto skonį, tuo tarpu vartojamas su šiais produktais vynas skonio puokštę pavers chaosu.

Iš ko gerti? Raudonasis  vynas geriamas iš didelių tulpės formos taurių, baltasis – iš tokių pat, tik mažesnių. Burgundišką vyną rekomenduojama pilti į apvalios formos taures. Tiesą sakant, skirtingų rūšių vynai gali turėti savų niuansų ir reikalavimų taurėms, todėl jei perkate prabangų vyną specializuotoje parduotuvėje – pasiklauskite konsultantų, iš kokių taurių rekomenduojama jį gerti.

 


Viskis

Šio gėrimo tėvynėje Škotijoje egzistuoja vadinamoji "Penkų S taisyklė": Sight, Smell, Swish, Swallow, Splash, kurią galima išversti taip: pažiūrėti, pauostyti, paragauti, nuryti, užgerti vandeniu. Taigi geriant viskį visų pirma gėrimas taurėje truputėlį pasukiojamas, įkvepiama jo aromato ir tik tada išgeriama.

Kuo užkąsti? Viskis paprastai geriamas su ledu, užkandamas citrinos gabalėliu.

Iš ko gerti? Filmuose dažnai matome, kaip prabangiuose vakarėliuose viskis geriamas iš žemų cilindro formos taurių. Tačiau tikri žinovai teigia, jog šio gėrimo kokybė geriausiai atsiskleidžia geriant iš žemų tulpės formos taurių, mat viskio kvapas susikoncentruoja ties taurės viršumi, taigi truputėlį siaurėjančioje tulpės formos taurėje išlieka kiek ilgiau, juntamas intensyviau.

 


Konjakas ir brendis

Pasak žinovų šiuos gėrimus rekomenduojama gerti tik ten, kur tvyro šilta, draugiška atmosfera. Prieš geriant būtina įvertinti taurią šio gėrimo spalvą bei turtingą aromatų puokštę.

Kuo užkąsti? Sakoma, kad tinkamiausi konjako ir brendžio palydovai – kava, cigaro dūmas ir šokoladas. Tačiau taip pat prie šio gėrimo tinka apelsinų ar citrinų gabalėliai, galima užgerti mineraliniu vandeniu.

Iš ko gerti? Šiuos gėrimus galima gerti ir iš plačios, ir iš siauros taurės.


 

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus