• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kaip marinuoti grybus

Autorius: Lietuvos Sveikata
2010-09-06 17:00:00

Kaip marinuoti grybus
Jupiterimages.com
Svarbiausia, ką reikia atsiminti marinuojat grybus: švara, švara ir dar kartą švara.

Bet kokius marinavimui skirtus grybus (geriausia stiklainyje marinuoti vienos kurios rūšies grybus) reikia nuvalyti, nuplauti ir nuvirinti. Nuvirintus grybus galima palikti puode per naktį, nes grįžus iš miško, dažniausiai tą diena marinuoti noro nebelieka...

Marinavimui skirtus grybus nupilame per rėtuką ir lengvai nuplauname. Tada suverčiame į virimui skirtą puodą, užpilame vandeniu su šiokia tokia atsarga ir užkaičiame. Dedame druskos ir įpilame acto. Kiek? Literatūroje nurodomi druskos bei acto kiekiai yra labai dideli. Neverta aklai to laikytis. Grybai tokiame marinate gal ir negenda, bet ir valgyti juos menkas malonumas. Stenkitės, kad marinatas būtų skanus, su nestipriai prasimušančia rūgštele ir sūrymu. Jei per sūru ar per rūgštu, įpilkite vandens, keiskite šių dviejų ingredientų proporcijas, kol rasite “savo” variantą. Beje, specialistai teigia, jog tik marinuoti grybai yra apsaugoti nuo botulzimo sukėlėjų išskiriamo nuodo.

Kai grybai užvirs, pavirkime 5-6 minutes. O kol verda, į paruoštus tuščius stiklainius dedame po kelis žirnelius juodųjų ir kvapiųjų pipirų, po lauro lapą, 1-2 gvazdikėlius, žiupsnelį kalendros sėklų, galima ir po šakelę krapų bei skiltelę česnako. Tada ant viršaus supilame grybus su skysčiu, kuriame jie virė. Skystis turi apsemti grybus ir geriausia, kai oro tarpelių stiklainiuose nelieka.

Sudėję į indą, dangtelius užpilame vandeniu ir užvirinę paverdame keletą minučių. Kitas žingsnis - uždarytus stiklainius su marinuotais grybais dedame ant patiesto audinio ir apverčiame dugnais į viršų bei paliekame 3-4 dienas. Jeigu kuris bus uždarytas nehermetiškai, turinys ims rūgti ir veržtis lauk skystis. Skaidrus marinatas rodo, jog viskas atlikta gerai, o tai reiškia, jog net po metų grybus galima iš karto naudoti maistui, vos atidarius stiklainį.
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus