• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Karšta žiema

2008-12-27 00:00:00

Karšta žiema
Eli.lt, "Gamma" nuotr,

Postmodernistai mėgsta pasijuokti iš buitinio jaukumo, ypač malonaus žiemos metu, – šilto languoto apkloto, lempos šviesos ir puodelio su karštu gėrimu, šildančiu sielą ir atpalaiduojančiu draugiškam pokalbiui. Nejaugi galima atsisakyti tokių paprastų malonumų, kurie iš tikrųjų ir padaro žiemą malonia!

Šiaurės platumose ilgus metus geriausiai šildančiu gėrimu laikoma arbata ir degtinė. Nemenkinant šių laiko patikrintų eliksyrų vertės, galima sugalvoti ir daugiau variantų, kaip padaryti žiemą šiltesne.

Visų pirma, tai glintveinas, kuris vakarų Europoje laikomas Kalėdų simboliu, kartu su eglute, imbieriniais sausainiais ir kojinėmis, skirtoms dovanoms. Šis pašildytas vynas su prieskoniais, vaisiais, kartais net medumi ir vandeniu – vokiškas išradimas, netgi pavadinimas kilęs iš vokiškojo "gluhende Wein", reiškiančio "karštas, liepsnojantis vynas". Glinveiną paruošti yra paprasta, nors šis paprastumas tik tariamas – norimą rezultatą galima pasiekti tik pasitelkus patirtį ir intuiciją. Nemažą vaidmenį čia turi tradicijos. Iš kartos į kartą tradicijas perduodantys vokiečių glintveino gamintojai prieskonius perka iš nuo seno tuo užsiimančių prieskonių gamintojų, o savo gėrimą šildo 70oC lygiai 24 valandas ir nei minutės netrumpiau.

Suprantama, glintveiną ruošiant kavinėse ar namų sąlygomis, tradicijų taip griežtai nesilaikoma, tačiau jei norite gauti tikrą glintveiną, o ne kažkokį abejotiną vyno gėrimą, reikia laikytis pagrindinių taisyklių. Pirmoji taisyklė: vynas gali būti raudonas (dažniausiai) arba baltas, pusiau sausas arba sausas, tačiau svarbiausia, kad jis būtų kokybiškas. Antroji taisyklė: prieskonius ir citrinos (apelsino) žievelę reikia virti maždaug minutę laiko vandenyje arba sirupe atskirai, o po to sudėti į vyną. Pačio vyno virti negalima, nes tada jis praranda savo aromatą. Pati tinkamiausia temperatūra jam pašildyti – 70oC.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus