• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kelionė po Europą... salotų lėkštėje

Autorius: Moters Savaitė
2011-09-28 10:55:00

Kelionė po Europą... salotų lėkštėje
freedigitalphotos.com

Beveik kiekvienoje kavinėje atsivertus salotų meniu išvystumėte keletą geografinių vietovių: graikiškos, itališkos, Nicos salotos. Dažniausiai tai salotos, pavadintos savo gimtinės vardu. Tinkamai paruoštos jos suteikia progą ne tik numalšinti alkį, bet ir subtiliais skonio pojūčiais pajusti bent dalelę tos šalies virtuvės ypatumų ir pasimėgauti jais neiškėlus kojos iš savo šalies. Pamėginkime su salotų lėkšte apkeliauti Europą!

Norvegiškos salotos

Be abejo, neapsieisime be silkės. 2 sūdytos silkės išmirkomos piene, atskiriama silkių filė, ji supjaustoma vidutinio dydžio kubeliais. Smulkiai supjaustykite svogūną ir jį lengvai apkepinkite aliejuje, tada sumaišykite su arbatiniu šaukšteliu garstyčių ir žiupsneliu cukraus.

2 žalius kiaušinius išplakite su 2 šaukštais acto, supilkite prie svogūno ir kartu apkepkite. Viską lengvai išmaišykite, ant iškepusio omleto sudėkite silkę. Salotos patiekiamos šiltos, puoštos prieskoninių žalumynų lapeliais ir virto kiaušinio trupiniais.

Daniškos salotos

Juostelėmis supjaustykite 2 morkas ir 1 nedidelę saliero šaknį. Kalafiorą išskirstykite nedideliais žiedynėliais. Viską sumaišykite ir trumpai apvirkite sūdytame vandenyje. Atskirai išvirkite 200 g kriauklelių makaronų. Kai makaronai baigs virti, sumaišykite juos su daržovėmis, įpjaustykite jautienos kumpio ir apliekite padažu: 3 šaukštai majonezo, 1 šaukštas acto, 1 arbatinis šaukštelis garstyčių, 2 šaukštai aliejaus.

Angliškos salotos

100 g virtos viščiuko krūtinėlės, nedidelės saliero šaknies, ½ stiklinės virtų smulkintų grybų, 2 nedideli agurkai, 2 šaukštai majonezo, 1 arbatinis šaukštelis garstyčių, žiupsnelis druskos. Mišrainei skirtus produktus supjaustykite šiaudeliais, sumaišykite, užpilkite majonezo ir garstyčių padažu.

Austriškos salotos

6 virtų kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Baltymai susmulkinami, sudedami į salotinę vienu sluoksniu. Ant viršaus užtarkuojama 100 kietojo sūrio. Tada – sluoksnis šakute lengvai pasmulkintų žuvies konservų, viskas užpilama majonezu. Toliau – sluoksnis žiedais supjaustyto svogūno, 100 g šaldyto ir sutarkuoto sviesto, galiausiai – smulkinti tryniai, viskas dar kartą apipilama majonezu. Viršų galima pabarstyti smulkintais graikiniais riešutais. Kad visi sluoksniai gerai persigertų aromatais ir skoniais, mišrainę rekomenduojama šaldytuve palaikyti per naktį.

Strazburgo salotos

1 svogūną supjaustyti pusžiedžiais, 200 g sūrio ir 60 g marinuotų agurkėlių – kubeliais, keletą dešrelių – griežinėliais. Viską išmaišykite su 2 šaukštais aliejaus ir pusės citrinos sultimis, pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų.

Lenkiškos salotos

Dar vienos sluoksniuotos salotos. Apačioje – pomidorų riekelės (500 g), apibarstytos druska ir truputėliu cukraus. Kitas sluoksnis – griežinėliais pjaustyti švieži agurkai (2), vėl žiupsnelis druskos. Ant agurkų – 2 virti susmulkinti kiaušiniai, ant jų – 2 griežinėliais pjaustyti rauginti agurkai, ir paskutinis sluoksnis – smulkiai pjaustytas svogūnas. Viską apšlakstyti 3 šaukštais aliejaus, papuošti krapais.

Prahos salotos

Gabalėlį keptos veršienos ar kiaulienos, 1 svogūną ir 1 obuolį supjaustykite šiaudeliais, griežinėliais – vieną raugintą agurką. Viską sumaišykite, apšlakstykite citrinos sultimis, užpilkite 3 šaukštus majonezo, pagardinkite druska ir dar kartą išmaišykite.

Tikrosios itališkos salotos

Smulkučiais šiaudeliais supjaustykite 150 g kopūsto, įberkite saują tarkuoto kietojo sūrio, mažais kubeliais supjaustykite 1 raudonąją papriką, 2 skirtingus obuolius, suspauskite ir susmulkinkite 1 dantelį česnako. Viskas užpilama padažu, pagamintu iš 100 g majonezo ir 1 šaukšto pomidorų padažo, ir išmaišoma. Salotos puošiamos alyvuogėmis.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus