• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kokią pjaustymo lentelę pasirinkti

Autorius: www.lsveikata.lt
2010-01-11 08:20:00

Kokią pjaustymo lentelę pasirinkti
jupiterimages.com nuotr.
Geros šeimininkės virtuvėje turėtų būti keturios pjaustymo lentelės: viena - žuviai, antra - žaliai mėsai, trečia - duonai ir ketvirta - likusiems produktams pjaustyti. Žaliai mėsai pjaustyti labiausiai tinka plastikinės lentelės, termiškai apdorotus produktus geriau pjaustyti ant medinės.
 
Nors dabar pjaustymo lentelės gaminamos įvairiausių formų, profesionalūs virėjai teigia, kad tinkamiausia darbui - klasikinės formos (keturkampė) lentelė.

Medinė

Nors medis laikomas viena higieniškiausių medžiagų, viskas priklauso nuo jo rūšies. Pigios, bet, deja, nelabai ilgalaikės yra lentelės pagamintos iš minkštų medžių - pušies arba beržo. Norėdami įsigyti medinę pjaustymo lentelę geriau rinkitės pagamintą iš ąžuolo, buko arba bambuko. Jos gal kiek brangesnės, tačiau geriau sugeria kvapus ir drėgmę, nešipina peilio.

Pirkdami medinę lentelę atkreipkite dėmesį, ar ji pagaminta iš vientiso medžio ar yra klijuota. Kaip nekeista, antrasis variantas yra tinkamesnis. Klijuota lentelė mažiau deformuosis, o tai reiškia - tarnaus ilgiau.

Plastikinė

Iš plastiko pagamintas pjaustymo lenteles dažniausiai naudoja virtuvių šefai. Jos lengvos, tvirtos ir tarnauja ilgiau nei medinės. Be to, joms nebaisus vandens poveikis. Tokias lenteles galima plauti indų plovimo mašinoje.

Visos ankščiau paminėtos savybės yra būdingos tik kokybiškoms plastikinėms lentelėms. Tokios paviršius yra šiurkštus, jis nešipina peilių, nuo jo nenuslysta pjaustomi produktai ir būtinai yra grioveliai skysčiams nubėgti.

Pigios ir nekokybiškos plastikinės lentelės labai greitai susipjausto. Įpjovimuose gali likti maisto likučių.

Stiklas

Jeigu jūsų neerzina garsas, kai metalas brūžina stiklą, iš jo pagaminta pjaustymo lentelė kaip tik jums. Stiklas laikomas pačia higieniškiausia medžiaga. Tačiau tokia lentelė turi nemažai trūkumų - peiliai greičiau atšimpa, o produktai nuslysta nuo stiklinio paviršiaus.

Tiems, kurie nepaisydami trūkumų, vis dėlto nutars įsigyti būtent tokią pjaustymo lentelę, vertėtų rinktis tokią, kuri atspari karščiui ir turi gumines kojytes. Tokią lentelę galėsite naudoti ne tik produktams pjaustyti, bet ir karštiems puodams pastatyti.
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus