• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kuo pavojingas marinavimas?

Autorius: Happywoman.ru
2011-09-20 12:18:00

Kuo pavojingas marinavimas?
Dreamstime nuotr.
Konservavimo sezonas jau artėja prie pabaigos. Apsirūpinti gardžiomis atsargomis žiemai išties puiku.

Tačiau ar žinojote, kad vartojant konservuotus produktus kyla rizika susirgti mirtinai pavojinga liga – botulizmu? Šią ligą sukelia dirvoje augantys mikroorganizmai, kurie nusėda ant daržovių. Hermetiškoje taroje jie pradeda gaminti botulotoksiną – vieną toksiškiausių iš visų žinomų nuodų. Ši medžiaga nepakeičia produkto skoninių savybių, tačiau gali sukelti visos raumenų sistemos paralyžių patekę į žmogaus organizmą.

Apsinuodijimas botulotoksinu pasireiškia gana greitai, per keletą valandų. Tačiau kartais požymių atsiranda tik po keleto dienų. Tokiu atveju šie požymiai nėra stipriai išreikšti. O gali ir visai nepasireikšti. Daugeliu atvejų juntamas diskomfortas gerklėje, pablogėja regėjimas, burnoje atsiranda sausumo jausmas. Vėliau gali trikti kvėpavimas, sunku valdyti liežuvį, rijimo raumenis, kalba tampa neaiški, pinasi žodžiai ir garsai.

Jei prie šių požymių prisideda ir kvėpavimo takų paralyžius, pasekmės gali būti tragiškos. Todėl vos atsiradus keletui įtartinų simptomų būtina kreiptis į gydytojus. Suleidus reikiamo preparato ligonį dar galima išgelbėti. Svarbiausia veikti kaip galima greičiau.

Suleidus medikamentų susirgusiajam atliekamas skrandžio ir žarnyno plovimas. Šios procedūros atliekamos net ir tuo atveju, jei maistu apsinuodyta prieš keletą dienų. Tada skiriami antibiotikai ir toksinų poveikį slopinantys preparatai. Kai kada tenka atlikti ir kraujo valymą – jei liga perėjo į sunkią formą.

Saugantis apsinuodijimo visus konservuojamus vaisius ir daržoves būtina kruopščiai nuplauti, dar geriau – perlieti verdančiu vandeniu. Konservavimui namų sąlygomis nerekomenduojama naudoti pradėjusių gesti produktų, taip pat tų, kurie nuskinti seniau ir kurį laiką gulėjo lentynoje.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus