• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Maistingieji lęšiai

Autorius: lsveikata.lt
2010-04-29 13:00:00

Maistingieji lęšiai
jupiterimages.com nuotr.
Lęšius maistui žmonės vartojo nuo neatmenamų laikų. Maistingosios ir naudingosios jų savybės patenkindavo visų visuomenės sluoksnių poreikius: varguoliams lęšiai atstodavo duoną ir mėsą, turtingiesiems patiekalai iš jų buvo patiekiami kaip delikatesas.

Daugelyje šalių patiekalai iš lęšių populiarūs ir šiandien. Vokiečiai, pavyzdžiui, per Kalėdas būtinai jų gamina. Kinijoje ir Indijoje tokie patiekalai - nacionalinės virtuvės pagrindas (greta patiekalų iš ryžių). Lęšius vertina ir amerikiečiai bei australai. Lankydamiesi Turkijoje galite paragauti nacionalinį patiekalą - piurė sriubą iš lęšių bei pupelių. Irane populiarus plovas su lęšiais, razinomis ir datulėmis. Lęšiuose yra daug baltymų, taip pat ir nepakeičiamų aminorūgščių izoleucino bei lizino. Juose gausu maistinių skaidulų, folato, vitamino B 1 ir mineralų. Ruduose ir žaliuose lęšiuose yra gerokai daugiau skaidulų nei geltonuose ar raudonuose. Lęšiai taip pat yra puikus augalinis geležies šaltinis. Todėl jie turėtų būti labai svarbi vegetariškos dietos dalis, norint išvengti geležies trūkumo.

Lęšiai tarp ankštinių augalų pirmauja folio rūgšties gausa. Be to, jie laikomi ekologišku produktu, nes neturi savybės kaupti savyje nitratų, radionuklidų ir kitų toksinių medžiagų.

Lęšiai būna įvairiausių spalvų - nuo geltonos ir oranžinės iki žalių, rudų bei juodų. Raudoni, balti ir geltoni lęšiai neturi odelės. Tačiau tai nėra esminis dalykas - ši kultūra maistui vartojama įvairiausių formų: su luobele, ar be jos; skaldyti ar neskaldyti.  Lęšiai pasižymi švelniu, savotišku riešutus primenančiu skoniu, ir todėl skaniausi būna pagaminti su stipresniais aromatingais prieskoniais. Rudieji lęšiai gerai išlaiko formą verdami, tačiau reikia būti atidžiam ir jų nepervirti. Prieš verdant, visuomet lęšius nuplaukite, išrinkite nešvarumus. Lęšiai virs žymiai lėčiau, jei verdant naudosite druską ar rūgščius ingredientus, todėl geriausiai šiuos dėti prieš virimo pabaigą. Kuo didesni bei kuo senesni lęšiai, tuo lėčiau jie verda.

Lęšius galima laikyti labai ilgai, tačiau po metų jie pradeda blukti ir džiūti. Tai nereiškia, kad jie sugenda, tačiau dėl to reikia daugiau laiko juos išvirti. Todėl nemaišykite naujai pirktų lęšių su senais - kitaip skirsis laikas, kurį prireiks jiems išvirti. Laikykite lęšius vėsioje, sausoje vietoje. Išvirti lęšiai gali būt laikomi šaldytuve 4-5 dienas, o šaldiklyje - iki 6 mėnesių, tačiau turėkite omenyje, kad atšildant lęšius jie suminkštės. 


Lęšių sriuba su kumpiu

Reikės:
- 0,5 stiklinės raudonųjų lęšių,
- 1 daržovių sultinio kubelio,
- 3 skiltelių česnako,
- sojos padažo,
- 200 g rūkyto kiaulės kumpio,
- druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Lęšius gerai nuplaukite, užpylę 4 stiklinėmis šalto vandens, užvirkite. Įdėkite sultinio kubelį, įberkite druskos. Virkite 30 min. Po 15 minučių įdėkite sutrintas česnako skilteles, o prieš pat pabaigą - siauromis juostelėmis supjaustytą kumpį. Sriubą pagardinkite sojų padažu ir pipirais.
P.S. Vietoj džiovintų lęšių galima naudoti konservuotus, tuomet sriubą virti reikės perpus trumpiau.
Skanaus!
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus