• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Metas konservuoti: pradmenys

Autorius: Eli.lt
2009-08-11 16:00:00

Metas konservuoti: pradmenys
Jupiterimages nuotr.

Daugelis šeimininkių jau numoja ranka į daržovių ar vaisių konservavimą, nes įvairių konservų ištisus metus galima nusipirkti parduotuvėse. Tačiau juk naminiai gardesni ir kvapesni. Jie gali būti net originalesni, su įmantriais stiklainių papuošimais ir dekoracijomis.

Jei pasiryžote pradėti konservuoti, pateiksime pačius elementariausius patarimus.  Kuo jums pirmiausia reiktų pasirūpinti, tai stiklainiais, dangteliais, termometru, kaitinimo puodu.

Stiklainiai. Uogienėms, džemams, mišrainėms, grybams konservuoti geriausiai tiks pusės ir litro talpos, kompotams – dviejų ir trijų litrų stiklainiai, sirupams-užsukami stikliniai pusės litro buteliai. Jei norėsite užklijuoti savo etiketę ant paruošto stiklainio, jums būtina nuimti senąją pirktinę. Tą lengviausia padaryti kelioms minutėms pamerkus stiklainius į karštą muiluotą vandenį ir paskui patrynus šiurkščia kempine.

Dangteliai. Jei stiklainius su uogų, vaisių ar grybų atsargomis saugosite šaltame rūsyje, tai patariama rinktis metalinius dangtelius, kurie sandariai užsukami specialia mašinėle. Jei konservus laikysite šaldytuve, tai galite apsieiti ir su paprastais metaliniais dangteliais. Tiks ir nenauji, likę nuo įvairių pirkinių konservų, dangteliai. Labai svarbu atsiminti, kad prieš užsukant stiklainius, dėl sterilumo dangtelį reikia nuvalyti spiritiniu tirpalu.
 

Termometras. Jis turi kyšoti iš puodo, kuriame kaista konservai. Pirkite tokį termometrą, kuris nebūtų įrėmintas plastiku, nes karštyje ši medžiaga gali išsilydyti.

Puodas. Rinkitės aukštesnį kaitinimo puodą, kad jame tilptų bent penki litriniai stiklainiai.

Keletas vaisių bei daržovių konservavimo būdų:

  • Į švarius stiklainius pridėkite vaisių ar daržovių, užpilkite verdančiu sirupu arba marinatu, pridenkite dangteliais ir kelias minutes palaikykite. Tada skystį nupilkite, dar sykį užvirinkite ir užpilkite juo daržoves ar vaisius. Galiausiai stiklainius sandariai užsukite. Šiuo būdu paruoštuose vaisiuose bei daržovėse išlieka daugiau vitamino C, nes terminis padorojimas vyksta gana trumpai.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus