• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Paskelbkite karą infekcijoms virtuvėje

2008-07-12 00:00:00

Paskelbkite karą infekcijoms virtuvėje
Parengta pagal užsienio žiniasklaidą, „Gamma“ nuotr.

Manote, jog saugiausias maistas yra tas, kuris paruoštas jūsų virtuvėje? Galbūt taip ir yra, jei jūs nedarote klaidų gamindami valgį. Netinkamas maistas kelia rimtą pavojų mūsų sveikatai. Pagrindinė apsinuodijimų maistu priežastis – infekcijos, kurios patenka į maisto produktus. Neretai mes ir patys padedame joms tai padaryti.

Štai 5 pagrindinės klaidos, kurias darome virtuvėje:

1 – ji klaida: nepakankamai išvirti kiaušiniai.

Kiaušiniai – puiki priemonė salmoneliozei plisti. Norėdami išvengti šios ūminės infekcinės žarnyno ligos, atsisakykite minkštai virtų kiaušinių. Vietoj jų rinkitės visiškai išvirtus (verdant apie 5 min.). Kiaušinienę ar omletą kepkite apie 7 – 8 min.

2 – ji klaida: maisto produktai laikomi kambario temperatūroje.

Jei paruošto patiekalo viso nesuvalgėte, nepamirškite jo įdėti į šaldytuvą. Žalios (nevirtos, nekeptos) daržovės, kruopos gali būti laikomos gana ilgą laiką ne šaldytuve. Tačiau paruošus iš jų patiekalus, negalima tiesiog palikti ant viryklės ilgam. Laikykite šaldytuve uždarytame inde.

3 – ji klaida: blogai nuplauti vaisiai ir daržovės.

Kad apsisaugotumėte nuo įvairių mikrobų, visus vaisius ir daržovės prieš ruošdami iš jų maisto patiekalus ar valgydami šviežius, būtinai kruopščiai nuplaukite vandeniu, ypač šakniavaisius. Žemėje, kurioje jie buvo auginami, gausu visokiausių bakterijų.

4 – ji klaida: netinkamai laikomi konservai.

Konservus reikia laikyti šaltoje, tamsioje ir sausoje vietoje. Kuo ilgiau laikomi konservai, tuo didesnis pavojus apsikrėsti. Išmeskite konservų dėžutes, jei jos buvo užšalę (pvz., žiemą laikėte balkone), aprūdijo, deformavosi ar išsipūtė.

5 – ji klaida: vakuuminis įpakavimas – maisto tinkamumo garantija.

Pirktas dešreles, mėsos ar žuvies gabalėlius ir pan. produktus, esančius vakuuminiame įpakavime galima laikyti šaldytuve ne ilgiau nei savaitę. Jei manote, kad per tiek laiko šių produktų nesuvartosite, įdėkite juos į šaldymo kamerą. Jeigu pakuotė atidaryta, tuomet tokio maisto laikymo laikas šaldytuve sutrumpėja iki 3 – 4 d.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus