• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Patiekalus gardinkite padažais

Autorius: Balsas.lt, freedigitalphotos.net
2012-08-28 17:09:00

Patiekalus gardinkite padažais
Padažas net ir paprastą patiekalą gali paversti kulinarijos stebuklu. Siūlome kelių pačių populiariausių padažų receptus.

Bešamelio padažas

100 g sviesto, 1 šaukštas miltų, 2 šaukštai sultinio, 1 stiklinė grietinėlės arba pieno, druskos.

Svieste pakepinkite šaukštą miltų, kol masė taps aukso geltonumo. Įpilkite šilto sultinio (mėsai – mėsos sultinio, daržovėms – daržovių). Nuolat maišydami nedidelėmis porcijomis supilkite stiklinę šiltos grietinėlės arba pieno, įberkite žiupsnelį druskos.

Bešamelio padažas yra daugelio padažų pagrindas. Varijuojant jo ingredientais išgaunamas vis naujas skonis. Padažą galima gardinti apkepintais svogūnais, tarkuotu sūriu, pipirais, muskato riešutu, tarkuotais krienais.

Kilmės šalis –  Prancūzija.

Valgomas s u lakštiniais, daržovėmis, mėsa, žuvimi.

Guakamolės padažas

1 avokadas, druskos, laimo sulčių.

Išvertus pažodžiui, jis skambėtų kaip „avokadų padažas“. Būtent avokadas yra pagrindinė šio padažo sudedamoji dalis. Avokadą nulupkite, išimkite kauliuką, minkštimą pertrinkite. Jį pagardinkite druska ir laimo sultimis. Kartais šis padažas paįvairinamas smulkiai pjaustytais pomidorais, pipirais, žalumynais, įvairiais prieskoniais.

Kilmės šalis –  Meksika.

Valgomas su  duona, kukurūzų traškučiais, paplotėliais, kitais meksikiečių virtuvės patiekalais.

Pesto padažas

30 g kedro riešutų, 2 skiltelės česnako, druskos, sauja baziliko lapelių, 40 g tarkuoto parmezano, 80 ml alyvuogių aliejaus.

Manoma, kad šio padažo receptas buvo sugalvotas dar Senovės Romoje. Klasikinis pesto gaminamas tik marmuriniame inde, medine piestele kruopščiai ištrinant baziliko lapelius, pirmo spaudimo alyvuogių aliejų, pinijų sėklas ir pekorino sūrį. Šiandien padažo gaminimo procesą supaprastino virtuvės kombainai. Kedro riešutus, česnaką, druską ir baziliko lapelius pertrinkite virtuvės kombainu ir sumaišykite su tarkuotu parmezano sūriu bei alyvuogių aliejumi.

Kilmės šalis –  Italija.

Valgomas su  makaronais, itališka duona.

Tūkstančio salų padažas

3 šaukštai majonezo, 3 šaukštai citrinos sulčių, 3 šaukštai smulkiai pjaustytos žaliosios paprikos, 2 šaukštai smulkintos raudonosios paprikos, 2 šaukštai pomidorų padažo, 2 šaukštai natūralaus jogurto, 1 šaukštas krienų, 1 šaukštas smulkiai pjaustyto svogūno, 1 šaukštas garstyčių, aitriųjų pipirų.

Tūkstančiu salų vadinama nedidelių salelių juosta tarp Kanados ir JAV. Gali būti, kad kaip tik vienoje šių salelių ir buvo pirmą kartą pagamintas šis aštrus gardėsis. Padažo pagrindas – tikrų tikriausia amerikietiškos virtuvės kvintesencija: pomidorų padažas ir majonezas. Citrinos sultis sumaišykite su majonezu, smulkiai pjaustytomis žaliąja ir raudonąja paprikomis,  pomidorų padažu,  jogurtu, tarkuotais krienais, smulkiai pjaustytu svogūnu, garstyčiomis ir žiupsneliu aitriųjų pipirų. Viską išplakite iki vienalytės masės ir palaikykite šaldytuve keletą valandų.

Kilmės šalis – JAV.

Valgomas su  žuvimi, jūros gėrybėmis, mėsa.

Bruknių padažas

0,5 kg bruknių, 1 l vandens, 200 g cukraus, 100 ml raudonojo vyno, cinamono, 10 g krakmolo.

Šis padažas išsiskiria savo maistingumu, jame gausu vitaminų.

Bruknes užpilkite vandeniu, užvirkite, nuovirą nupilkite į atskirą indą. Uogas pertrinkite per sietelį arba sutrinkite virtuvės kombainu. Įpilkite šiek tiek nuoviro, įberkite cukraus, cinamono, įpilkite raudonojo vyno ir dar pavirinkite 5 minutes. Į likusį nuovirą įberkite  krakmolą, išmaišykite, tada supilkite bruknių tyrę. Dar kartą pakaitinkite iki virimo ir nukelkite nuo ugnies.

Kilmės šalis –  Švedija.

Valgomas su  mėsa, paukštiena, apkepais.

Tadziki padažas

1 didelis agurkas, 1 šaukštelis druskos, 250 ml riebaus jogurto, 2 smulkintų česnako skiltelių, 2 šaukštų grietinės.

Pats sudėtingiausias šio padažo gaminimo etapas – rasti tinkamą jogurtą, tikrą, graikišką, tirštą, be priedų. Agurko žievelę nulupkite, patį agurką sutarkuokite stambia tarka, apibarstykite druska ir palikite keletui valandų. Kai agurko minkštimas išskirs sultis, jas nukoškite, palikite tik tarkius. Ant jų užkrėskite jogurtą, suberkite smulkintą česnaką, įdėkite grietinės. Viską išmaišykite ir atvėsinkite šaldytuve.

Kilmės šalis –  Graikija.

Valgomas su d uona, daržovėmis, mėsa.

Grybų padažas

100 g džiovintų grybų, virinto vandens, 2 svogūnai, aliejaus, 2 šaukštai miltų, 1 stiklinė pieno, druskos,  pipirų.

100 g grybų užpilkite šiltu virintu vandeniu ir palaikykite pusvalandį. Tada grybus nuplaukite ir supjaustykite. Svogūnus supjaustykite kubeliais, apkepinkite aliejuje, ten pat sudėkite grybus, viską pakepinkite ant nedidelės ugnies dar 10 minučių. Kitoje keptuvėje be riebalų nuolat maišydami paskrudinkite miltus. Juos suberkite ant svogūnų ir grybų, maišydami pakaitinkite dar minutę. Tada supilkite pieną, viską pagardinkite druska, pipirais ir pakaitinkite iki virimo.

Kilmės šalis –  Lietuva.

Valgomas su  bulvėmis, mėsa, grikiais.

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus