• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Riešutai: patraukliausios jų savybės

Autorius: Egidija Šeputytė-Vaitulevičienė, "Aš ir psichologija"
2009-11-27 08:20:00

Riešutai: patraukliausios jų savybės
jupiterimages nuotr.

Kas yra riešutas? Vaisius, daržovė, uoga, o gal sėkla? Vieni botanikai sako, kad tai vaisius, kiti – kad sėkla, dar kiti – kad ne visi riešutai apskritai yra riešutai (pavyzdžiui, kedro riešutas ar pistacija). O aš manau, jog riešutas – tai toks kūrinys, kurio suklasifikuoti neįmanoma. Riešutas yra riešutas.

Vis dėlto, riešutu galima mėgautis, gėrėtis ir iš jo pasimokyti. Riešutas pasižymi galybe labai patrauklių savybių: jis gardus, kvapnus, maistingas, kūrybiškas, simboliškas, išmintingas ir, žinoma, stebuklingas.

Skonis. Nerėkiantis, nedominuojantis, subtilus. Riešutas žino, kad  kartus švelnumo dilgtelėjimas gali būti labai malonus (graikinis riešutas), o sultingas ir aromatingas saldumas tiesiog atgaivina sielą (kokosas). Riešuto tekstūra – maloniai tanki. Jo skonis nuosaikus, elegantiškas ir kartu labai gamtiškas.

Aromatas. Kaip kvepia šviežias lazdyno riešutas? Man jo aromatas primena medžio žievės po lietaus ir brandžios gyvybės kvapą. Jei paskrudintą lazdyno riešutą užkąstume gabalėliu šokolado, užsimerkę kaipmat pajustume lauže spragsinčių malkų kvapą ir rankas šildantį kvapnios kakavos puodelį. O kur dar įmantrusis muskato riešuto, svaiginantis migdolo, sakingas kedro riešuto aromatas bei galybė kitų riešutinių dvelksmų?!

Maistingumas. Mokslininkai sako, kad kasdien riešutus valgantys žmonės gyvena dvejais–trejais metais ilgiau. Riešutuose gausu vitaminų E, F ir G. Juose taip pat daug ląstelienos, baltymų ir žmogaus organizmui reikalingų mineralų, tokių kaip fosforas, magnis, varis ir selenas. Jei valgome riešutus, galime džiaugtis gražia oda, subalansuotu kraujo spaudimu, teisingu cholesterolio kiekiu ir sveika širdimi. Riešutai – tinkamas skanėstas diabetikams. Negana to, kai kurie net gali padėti numesti svorio, pavyzdžiui, kokoso riešutas.

Kūrybiškumas. Riešutų yra įvairiausių pavidalų: nuo didelio šeriuoto kokoso iki baltą pupelę primenančio anakardžio ar mažytes smegenis imituojančio graikinio riešuto branduolio formos. O kiek visokiausių gardumynų yra neįsivaizduojami be riešutų! Riešuto aromatas prasiskverbia net į vyną ar kvepalus (pavyzdžiui, muskato). Riešutai pasirodo ir per televiziją (tarkime, saldainių „Rafaelo“ reklamoje). Riešutui fantazijos tikrai netrūksta!

Simbolika. Sakome „kietas riešutėlis“ – toks posakis byloja apie tvirtą valią, savo nuomonės turėjimą, atkaklumą, nepalaužiamumą. Daugelyje pasakų ir padavimų jis laikomas paslaptinga gėrybių dėžute, nes paslepia vertingą turinį po kietu kevalu. Šv. Augustinas riešutą apibūdina kaip turintį tris substancijas: kietas luobas – oda, kevalas – kaulai, o branduolys – siela. Riešuto simbolika slepia ir seksualinę prasmę (slaptis, vaisingumas, nekaltybė), todėl kai kuriose šalyse per vestuves jaunavedžiams įteikiama sauja riešutų. Prancūzijoje sakoma, kad metai, kai gausiai dera riešutai, reiškia vaikų palaimą bei turtą. Riešutai sapne gali reikšti susidūrimą su sunkiai išsprendžiama problema, kurioje glūdi vertinga esmė.

Išmintis. Ko galima pasimokyti iš riešuto? Ogi pirmiausia to, kad nereikia puikuotis ir be reikalo demonstruoti savo galių – vertingąjį branduolį, iš kurio gali išaugti medis, riešutas slepia po kietu kevalu (dažnai net neišvaizdžiu), bet tinkamu metu jis atskleidžia visą savo potencialą. Riešutas auga, bręsta ir, jei reikia, išlaukia. Išmintis byloja: kad gimtų nauja gyvybė, reikia išdrįsti sulaužyti kietą seną kevalą.

Magija. Visi vaikai žino riešutus esant stebuklingus. O jei kas nors tuo abejoja, tegul pažiūri seną čekų filmą „Trys riešutėliai pelenei“.

Tegu riešutai praturtina mūsų ilgą rudenį ir dar ilgesnę žiemą.

Riešutiniai sausainėliai

200 g aukščiausios rūšies miltų
½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių arba valgomosios sodos
125 g sviesto
140 g cukraus
1 pak. vanilinio cukraus arba 1 a. š. vanilės ekstrakto
1 kiaušinis
125 g sukapoto baltojo šokolado
300 g lazdyno riešutų (galima ir šiek tiek daugiau; taip pat galima lazdyno riešutus pakeisti migdolais)

Dideliame dubenyje plaktuvu sumaišykite ištirpintą sviestą, cukrų ir vanilinį cukrų iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį ir dar paplakite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į sviesto ir cukraus masę. Gerai išmaišykite. Tada sudėkite sukapotą baltąjį šokoladą ir smulkiai sukapotus riešutus, tešlą išminkykite. Šie sausainiai turi privalumą – tešlos nereikia kočioti. Iš jos tereikia suformuoti mažus rutuliukus, juos truputį suploti ir dėti į sviestiniu popieriumi išklotą kepimo skardą. Formuojant sausainius jums džiaugsmingai padės ir vaikai. Tam, kad formuojant sausainėlius tešla neliptų prie pirštų, rankas reikia vis suvilgyti vandeniu. Skardoje tarp sausainių palikite apie 5 cm tarpus, nes jie iškils. Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje. Netrukus jūsų namai kvepės skrudintais riešutais. Skanaus!
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus