• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Ruošiamės iškylai gamtoje!

Autorius: Sheknows.com, mama.lt
2010-05-18 15:00:00

Ruošiamės iškylai gamtoje!
jupiterimages.com nuotr

Rengiate pikniką gamtoje? Su draugais kepsite šašlykus sode? Pasidomėkite ne tik mėsos marinavimo receptais, bet ir savo bei svečių sveikata: kad niekas iškyloje neapsinuodytų maistu, skrupulingai laikykitės saugumo reikalavimų.

 
Tinkamai pasiruoškite!
Ruošdamasi barbekiu ar piknikui nepamirškite pasiimti būtiniausių reikmenų. Visų pirma – nešiojamojo šaldytuvo, serviravimo reikmenų, daugybės vienkartinių lėkščių ir servetėlių, kad svečiams kuo mažiau tektų imti maisto rankomis (liečiant rankomis maistą pernešamos bakterijos). Turėkite antibakterinio skysčio rankoms plauti, priminkite svečiams, kad prieš valgymą visi nusiplautų rankas, net jei piknikas vyksta gamtoje, toli nuo namų.
 
Saugokitės kryžminio užkrėtimo
Pakuodama maistą į nešiojamąjį šaldytuvą kiekvieną maisto produktą saugiai įpakuokite ir sudėkite atskirdama nuo kitų. Pasirūpinkite, kad mėsa nesiliestų su sūriu, o žali maisto produktai – su virtais ar keptais ir t.t. Gamindama maistą naudokite atskiras lėkštes ir įrankius žaliems bei termiškai apdorotiems produktams.
 
Šaltas maistas turi būti... šaltas
Viena iš dažniausių žarnyno infekcijos priežasčių – pernelyg atšilę maisto produktai, kuriuos būtina laikyti šiltai. Laikykite šaldytuve majonezą, kiaušinius, sūrį, mėsą, žuvį ir kt. iki pat tos akimirkos, kai juos naudosite ruošdama patiekalą. Kad išlaikytumėte maistą šaltą net ir patiekusi jį ant stalo, sudėkite jį į dubenį, o šį – į didesnį dubenį, pridėtą ledo gabalėlių.
 
Maistas turi būti uždengtas
Kai valgote, dalį maisto, kurio dar nededate ant stalo, laikykite uždengtą. Tai apsaugos jį nuo musių ir kitų bakterijas pernešančių vabzdžių.
 
Plaukite viską, iš ko gamini
Prieš vartojimą tinkamai nenuplauti maisto produktai gali sukelti apsinuodijimą. Todėl kruopščiai nuplaukite visus produktus, iš kurių gaminate patiekalus. Net ir tuos, kurių žievelę gamindama nulupate. Jei į iškylą pasiimate jau nuplautus produktus, prieš sudėdama į indą juos nusausinkite, mat drėgmė – palanki terpė bakterijoms daugintis.
 
Patiekite tik gerai iškepusį maistą
Pakankamai termiškai apdorotas maistas ženkliai sumažina apsinuodijimo tikimybę. Todėl jokios pusiau iškepusios mėsos – viskas tik tinkamai iškepta. Kad tuo įsitikintumėte, vežkitės į gamtą ir mėsos termometrą – tada tiksliai žinosite, kada kepsniukai jau visiškai iškepę.
 
Likučiai
Išmeskite visus maisto, kurį būtina laikyti šaltai, tačiau jis pabuvo karštyje ilgiau nei dvi valandas, likučius. Net jei šis maistas ir neatrodo sugedęs. Pagaminti karšti patiekalai, kaitroje pabuvę bent 2 valandas, taip pat turėtų būti išmesti.
 
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus