• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Šermukšniai - paskutiniai vasaros linkėjimai

Autorius: Lietuvos Sveikata
2010-10-24 10:00:00

Šermukšniai - paskutiniai vasaros linkėjimai
Jupiterimages.com

Spalį gamta atsiunčia paskutinius vasaros linkėjimus - šermukšnius. Tiesa, pastaraisiais metais šias uogas šeimininkės primiršo. Tačiau visai be reikalo, nes iš šermukšnių galima pagaminti puikų garnyrą prie mėsos ir žuvies patiekalų, galima virti uogienes, daryti cukatus.

Šermukšniuose gausu askorbo rūgšties ir karotino. O pagal vitamino P, kuris reikalingas kapiliarams ir tinkamai skydliaukės veiklai, kiekį šios uogos yra pirmaujančių vaisių gretose.

Šermukšniai raudonumu mus ima džiuginti jau nuo rugpjūčio, o visiškai sunoksta spalio viduryje. Tačiau rinkti uogas reikia po pirmųjų šalnų, nes tada jos jau nebe tokios karčios. Rinkti uogas geriausia visomis kekėmis. Šermukšnius galite užšaldyti, galite juos ir džiovinti

Šermukšnių uogos gali papuošti ne vieną patiekalą. Jų galima dėti į raugintus kopūstus, marinuojant pomidorus ar agurkus. Iš šermukšnių pagaminta piurė puikiai tinka prie mėsos.
 
Vaisiai vartojami avitaminozės profilaktikai ir gydymui. Dėl palankaus vitaminų P ir C santykio rekomenduojami sergant ateroskleroze ir hipertenzija.

Liaudies medicina rekomenduoja šermukšnius vartoti kaip kraujavimą stabdančią priemonę, sergant plaučių ligomis, reumatu.

Šermukšnių ir obuolių piurė
Reikės:
- 1 dalies šermukšnių,
- 1 dalies obuolių,
- mairūno,
- aliejaus,
- druskos.

Šermukšnių uogas užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite taip keletą minučių. Po to uogas sumalkite. Orkaitėje iškeptus obuolius pertrinkite per sietelį. Sumaišykite abi mases, įdėkite mairūno, aliejaus, pasūdykite.
 
Marinuoti šermukšniai
Marinatui:
- 1 l vandens,
-l 600 g cukraus,
- 100 ml 9 proc. acto,
- kvapiųjų pipirų,
- malto cinamono.

Šermukšnius truputį pašaldykite šaldiklyje, tada suberkite į stiklainius kartu su prieskoniais (1 l stiklainiui - 6 pipirai ir 1 g cinamono). Užpilkite karštu marinatu. Kaitinkite 0,5 l talpos stiklainius 8 min., 1 l - 10 min.
 

 

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus