• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Skubūs pietūs, arba ką reikėtų žinoti apie greitąjį maistą

2008-08-14 00:00:00

Skubūs pietūs, arba ką reikėtų žinoti apie greitąjį maistą
"Gamma" nuotr.

Mėsainiai, dešrainiai, skrudintos bulvytės, picos, sklindžiai su įdaru – greitojo maisto pramonė sparčiais tempais plečia savo asortimentą. Daugelis žmonių jau neįsivaizduoja nė dienos be greitojo užkandžio. Apie tai, kokie pavojai gresia greitojo maisto mėgėjams, pasakoja gydytoja endokrinologė, Mokslinio endokrinologijos centro mokslo darbuotoja L.Saveljeva.

Dietologai mano, kad leisti sau ko nors greitai užkąsti galima tik retkarčiais, kai iš tikrųjų nėra laiko tinkamai papietauti.Visai nepavalgyti yra blogiau, nei suvalgyti prastesnio maisto, todėl užkandžiai laikomi mažiau kenksmingais. Tačiau derėtų prisiminti, kad bet kurio greitojo maisto reikia vengti: jame yra daug gyvulinių riebalų, vadinasi, ir kalorijų. Specialistai įsitikinę, kad svorio priaugama ne dėl duonos (miltų yra beveik visuose užkandžiuose), bet dėl riebios mėsos, ypač jos surogato.

Be viso to, kiekvienas greitas užkandis valgomas su įvairiausiais padažais ir prieskoniais: kečupu, sojos padažu, majonezu, garstyčiomis, krienais. Ypač kenksmingas yra majonezas, nes viename jo valgomajame šaukšte – 157 kcal ir 17 g riebalų.

Turėkite omeny, kad bet kuriame užkandyje yra skonio stipriklių. Atkreipkite dėmesį į tai, kad kai kurių patiekalų, pvz., sklindžių ir bulvių, kaloringumas priklauso nuo jų įdaro riebumo. Raudonieji ikrai – labai kaloringas produktas, kurio valgomajame šaukšte yra 96 kcal ir 5 g riebalų, taip pat didelis kiekis cholesterino, todėl hipertonikams ir tiems, kurių cholesterino kiekis kraujyje yra per didelis, patiekalus su raudonaisiais ikrais valgyti galima ne dažniau kaip 2 kartus per mėnesį. Idealus įdaras sklindžiams yra forelė, lašiša, ešerys: nepaisant savo riebumo, šios žuvys labai vertingos, nes jose yra riebiųjų rūgščių, saugančių kraujagyslių sieneles nuo aterosklerozės.

Idealus užkandis

Vidutinio amžiaus (maždaug 40 m.), normalaus svorio ir nelabai fiziškai aktyvios moters kasdienė norma yra: 1400 kcal ir 37 g riebalų. Per pietus turite gauti didžiausią kiekį dienos normos produktų – 35% (pusryčiai, antrieji pusryčiai, priešpiečiai ir vakarienė sudaro atitinkamai 25, 15, 10 ir 15%). Vadinasi, jūsų pietuose turi būti 500 kcal ir 13 g riebalų, jei jūsų svoris normalus, arba 600 cal ir 16 g riebalų, jei turite šiek tiek antsvorio.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus