• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Vyno etiketė - vizitinė kortelė ir meno kūrinys

Autorius: Eli.lt
2010-02-15 09:17:00

Vyno etiketė - vizitinė kortelė ir meno kūrinys
Flickr.com nuotr.

Sakoma, jog vynas prasideda dukart: pirmą kartą - vynuogynuose, antrą - etiketėje. Vyno etiketės jau seniai tapo atskiru domėjimosi objektu.

Etikečių paskirtis įvairi. Ant geriausio, elitinio, vyno butelių klijuojamos etiketės, sukurtos laikantis santūraus orumo, o štai paprastesniems vynams prigalvojama begalė gudrybių, kurių tikslas - sustabdyti pirkėjo žvilgsnį. Dar geriau - padaryti vyną kolekcionavimo objektu būtent dėl etiketės (pavyzdžiui, serija etikečių su odiozinių asmenybių - Hitlerio, Musolinio, Stalino, portretais).

Kompanijos "Barton&Guestier" specialistai Bordo vynams pasirinko 20 amžiaus pradžios etiketę, o gruzinų vyndariams, sakoma, pats Dievas liepęs laikytis senųjų tradicijų, mat kai kuriems gruzinų vynams etiketes kūrė didis dailininkas Niko Pirosmanis.

Nevengė tokios saviraiškos įvairovės ir didžiausi praėjusio šimtmečio menininkai - Sezanas, Renuaras, Van Gogas, Pikaso, Žanas Kokto, Salvadoras Dali, Markas Šagalas ir kiti.


Informacinė dalis

Bet kuris vyno skanautojas pirmiausiai turi išmokti iššifruoti kartais užmaskuotą ir painią informaciją, išspausdintą ant etiketės. Žinovas tik perbėgs žvilgsniu per butelio lipduko dizainą - ir tuoj pat įniks skaityti. Ko, be pavadinimo ir išlaikymo trukmės, jis ten ieško?

Pirmiausiai - vyno kilmės, savybių ir tipo, lemiančių vyno kokybę. Europos Sąjunga yra nustačiusi būtiną reglamentaciją, pagal kurią ant vyno etiketės turi būti nurodyti tam tikri punktai (priklausomai nuo vyno kategorijos).


Prancūzai - mados diktatoriai

Prancūzijoje priimta skirstyti vyną į keturias kategorijas:

1. stalo vynas (vin de table), kuris sudaro 40 proc. visos produkcijos,

2. stalo vynai su vynuogyno kilmės nuoroda (vin de pays) - stalo vynų elitas,

3. aukščiausios kokybės rūšiniai vynai (vin delimite de qualite superieure),

4. aukščiausiosios kategorijos vynai (ne mažiau kaip 30 proc. nuo viso kiekio).

Tai kontroliuojami kategorijų pavadinimai pagal kilmę (appelation d'origine controlle'e - AOC) - jie taikomi atsižvelgiant į geografines zonas, susijusias su tam tikromis tradicijomis.

2 psl.
Puslapis 1 iš 4Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus